"Inget vi eftersträvar"

Beslutet att låta föreningar tacka nej till uppflyttning till högre serier i innebandyn får konsekvenser för övriga lag. Inte heller förbundet är helt nöjda med hur det utvecklat sig. ”Den här situationen är ingenting vi eftersträvar”, säger Simon Andrén från Upplands innebandyförbund.

Innebandy2019-02-07 20:00

EP har tidigare skrivit om att Enköpings IBK eventuellt kan få en gratisplats till division 2 nästa säsong, beroende på hur man placerar sig i trean.

Detta delvis på grund av att U-lag inte kan gå högre än division 3, men främst beroende av att flera lag valt att tacka nej till uppflyttning.

– Det här systemet – där lag har möjlighet att tacka nej fram till den 31 januari – har varit på plats sedan några säsonger. Det är ett centralt beslut från Svenska innebandyförbundet som gör att det ser ut såhär och det är kanske inte så att vi ställer oss bakom det helt, menar Simon Andrén som svarar för tävlingsfrågor på Upplands innebandyförbund.

För tillfället är det tre lag – Loke IBF, Roslagsalliansen och Bälinge IF – som valt att tacka nej till uppflyttning till division 2.

Samtidigt finns två U-lag i serien som inte får gå upp. Det innebär i nuläget att Enköpings IBK som ligger sexa egentligen ligger trea i serien när det gäller uppflyttning.

– Tanken är väl att frågan om uppflyttning ska gå till något enstaka lag, och kanske inte hur långt ner i tabellen som helst. Vi vill ju inte tvinga lag att gå upp som kanske inte känner att de är redo för det.

Om inget lag skulle gå upp från trean påverkar det också division 2. Inget lag åker då ur den serien och ruljansen på lag uteblir.

– Ja, och det är ju inget vi eftersträvar. Vi har kallat till möte längre fram i februari med herrlagen där vi ska diskutera den här situationen. Det är komplicerat, men det gäller att hitta ett system i framtiden som kanske kan fungera bättre.

Från svenska innebandyförbundet är man medvetna om att systemet kan medföra problem. Men Linda Noppa, förbundsjurist, förklarar bakgrunden.

– Motivet bakom beslutet var att lag skulle få ge sina avsikter tidigt och med god framförhållning, vilket då skulle göra saker tydliga även för de andra lagen i serierna. Lagen behöver profilera sig och meddela vilken nivå man vill vara på.

– Det var också ett sätt att motverka läggmatcher. Tidigare fanns det lag som inte ville ta klivet upp och som då helt enkelt la sig i matcherna för att slippa avancera. Det påverkade ju serierna på ett väldigt omfattande sätt. Sen ser vi på det som så att vi inte ska tvinga klubbar att ta steg uppåt om klubben inte är mogen för det, ekonomiskt till exempel. Men det finns ju problem med den här lösningen, så är det, menar hon.

Ett av problemen är just att det kan bli stiltje i serierna.

– Ja, frågan kan ju då gå till lag som inte är sportsligt redo för uppflyttning heller. Sen är det här en problematik som det egentligen inte kommit några frågor om på förbundsnivå, utan det är ett större problem i de lägre distriktsserierna. Vi har inte behövt ställa oss inför problematiken. Men det är inte givet att vi har gjort rätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!