Idrottsledare tagen för rattfylla

En idrottsledare i Enköping togs tidigare i år med narkotika i blodet i samband med bilkörning.

En idrottsledare har åtalats för att ha kört bil med spår av narkotika i blodet.

En idrottsledare har åtalats för att ha kört bil med spår av narkotika i blodet.

Foto: Gorm Kallestad/Scanpix/TT

Enköping2019-10-25 14:00

Under en period på några veckor i maj tidigare i år ska polisen vid tre olika tillfällen ha stoppat en idrottsledare från Enköping som kört bil med den narkotikaklassade substansen THC i blodet, enligt det åtal som finns.

Enligt åtalet som tidningen tagit del av ska personen "ha kört bil efter att ha använt drogen cannabis i sådan mängd att det under eller efter färden funnits narkotika kvar i blodet". 
Det har enligt åtalet skett vid tre olika tillfällen: 16 maj, 21 maj och 28 maj. Det första fallet ägde rum i Västerås och de två andra i Enköping.
Totalt åtalas idrottsledaren misstänkt för rattfylleri, två fall av olovlig körning, brott mot trafikförordningen samt ringa narkotikabrott, då idrottsledaren vid ett av tillfällena haft cannabis i sin bil.

Första gången polisen stoppade idrottsledaren togs personens körkort i beslag och åtalspunkterna gällande olovlig körning berör de andra tillfällena som idrottsledaren kört bil utan körkort.

Idrottsledaren har i samband med händelserna erkänt, vilket framgår av förundersökningen.

Tidningen har också varit i kontakt med idrottsledaren som valt att avstå från en kommentar.

Enligt ordföranden i den förening där idrottsledaren är verksam är man medvetna om vad som hänt och har en pågående intern process i ärendet.

– Vi ska försöka lösa det här på det sätt som passar alla inblandade parter bäst. Vilket beslut som än fattas kommer det att grunda sig i vår värdegrund och de dokument som finns i föreningen, menar ordföranden.

Hur går det inträffade ihop med er värdegrund?

– Det går ju inte hand i hand med värdegrunden. Även om det inte skett inom vår verksamhet, så är det ju högst olämpligt. Sedan är det så att det ännu inte finns någon dom och det är något vi också måste ta ställning till. Nu kan det komma att bli så att vi fattar ett beslut i frågan innan domen faller, på grund av att den tycks kunna dröja en tid. Man kan också se det som att en person är värd en andra chans. Men vilket beslut vi än landar i kommer det att tas med respekt för den inblandade och vi hoppas kunna lösa det så bra som möjligt för alla parter.

Hur ser ni i stort på det inträffade?

– Det är ingen önskvärd situation för någon part. Det går utanför vad man i vanliga fall sysslar med och i jämförelse med om det skulle ha hänt i ett stort företag, där man enkelt kan tillsätta hjälp och liknande. Det blir något annat i en ideell förening och det är en helt ny situation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!