En snabb överblick på de lokala föreningarnas hemsidor och dess styrelser bekräftar den manliga dominansen i styrelserummen.
Även om det finns flera exempel på näst intill helt jämställda styrelserum, med Enköpings rugbyklubb, Södra Trögd IK och Åsunda IF som bra exempel, så finns kanske ett som lyser lite extra.
I Örsundsbro IF har kvinnorna en majoritet i styrelserummet. För ett tag sedan klev mångårige ordföranden Tomas Ulväng åt sidan och ersattes av Petra Söderlund.
– Vi har absolut tagit steg i rätt riktning, säger hon.
Att kvinnorna har en majoritet i styrelserummet är dock ingen nyhet i ÖIF.
– Det var på samma sätt i den förra styrelsen, så det är något som har pågått i flera år, säger styrelseledamoten Joacim Kåkemyhr, som tillsammans med Torbjörn Holback var de enda männen vid styrelsemötet som EP besökte.
Varför det blivit en stark tradition med kvinnor på styrelseposter verkar ingen riktigt kunna ge ett tydligt svar på. Tradition och genuint intresse verkar i alla fall vara två anledning.
– Det är klart att vi strävar efter att få in fler kvinnor. I framtiden vill vi gärna ha in ännu fler – det är superviktigt. Dock ska det inte ske på bekostnad av männen, det är viktigt att betona, säger Petra Söderlund.
– För många faller det sig naturligt att vara med. Så var det i alla fall för mig. Jag har alltid varit engagerad i föreningslivet och tvekande inte en sekund när jag flyttade hit, berättar förenings kassör Pernilla Call.
Örsundsbro IF består, precis som de flesta föreningar, av olika sektioner kopplade till olika idrotter.
På ordförandeposterna i sektionerna finns också flera kvinnor. En av dem är Lotta Sonesson som är ordförande i fotbollsektionen.
– Örsundsbro IF blir en naturlig samlingspunkt för samhället här och det ska det vara, oavsett kön. För mig personligen är det väldigt enkelt – jag ser det här uppdraget som en hobby och något jag tycker är kul. Det här mitt intresse, helt enkelt.
Torbjörn Holback har dock en teori till varför det varit så enkelt att få in kvinnor i både styrelsen och som ledare i föreningen.
– Det är mycket tradition som bestämmer. Det finns ju en satt struktur i föreningarna, framför allt de större tror jag, där männen har de viktigaste positionerna. Jag tror att det kanske är enklare att ta sig in som kvinna i mindre föreningar – det är inte lika låst, säger han.
– Engagemanget är stort över lag här ute. Det finns en anda att vara med och ta sitt ansvar, oavsett kön, säger Joacim Kåkemyhr.
Även i de olika lagen finns en hel del kvinnor med som ledare. Men där är föreningen medvetna att det finns mer jobb att göra.
– Som det ser ut i dagsläget har vi totalt 95 ledare och 25 av dem är kvinnor. Så på den biten kan det bli bättre och det strävar vi efter.
Samtliga håller dessutom med att det bästa är att ha en mix av både män och kvinnor som ledare i de olika lagen.
– I de äldsta tjejlagen i fotboll till exempel har det bara blivit mer och mer naturligt med kvinnor som ledare, säger Lotta Sonesson.
– Just på tränarposterna är det alltid bra med en kombination av både män och kvinnor.
På lagsidan är föreningen också jämställd i stor utsträckning.
– Varje årskull som startar igång här ute startas då som två lag: ett pojklag och ett flicklag. Åtminstone initialt kör vi så – sen beror ju fortsättningen på hur många som är intresserade av att fortsätta., säger Joacim Kåkemyhr.
– Att vi kan göra det hänger ju också på just engagemanget som finns i föreningen, att vi har föräldrar som går in och hjälper till både som tränare och runt lagen.