Utbildningen startades för ungefär ett år sedan som ett samarbete mellan IK Uppsala fotboll och Tjejers rätt i samhället (TRIS).
– Vi spånade länge på hur vi skulle kunna få fler kvinnor att utbilda sig till ledare och dessutom börja spela fotboll, berättar Lovisa Delby.
Sedan dess har man hållit flera kostnadsfria utbildningar för tjejer som vill bli ledare inom fotboll. Projektet har även prisats och fått stipendium från Svenska fotbollsförbundet.
– Projektet syftar till att nå kvinnor och tjejer från 14 år och uppåt som vill få utbildning som ledare, inte bara inom fotboll, även om det är där tyngdpunkten ligger.
Det första tillfället i Enköping var den gångna helgen, då omkring 17 tjejer deltog. Det andra tillfället är den 7 april.
– En stor del av Håbo FF:s damtrupp hörde av sig och ville gå, vilket var jätteroligt. Spelare som går utbildningen lär sig mycket om fotboll som dessutom kan göra dem till bättre spelare också, inte bara ledare.
I Uppland är andelen kvinnliga ledare låg inom idrottsrörelsen. Nästan 72 procent av ledarna är män. Men att sträva efter att bli 50-50 är kanske inte vägen att gå, menar Delby.
– Missförstå mig rätt – men det viktigaste är kanske inte att bli helt procentuellt jämställda. Man måste inse att det faktiskt finns olikheter i vad män och kvinnor har driv för och vad man har för intressen.
– Det viktigaste är att vi möjliggör för kvinnor att ta plats, de som vill göra det ska kunna göra det. Det handlar inte bara om att bli ledare inom fotboll, utan det handlar om att ta plats i styrelserum och liksom vara en ledare i allmänhet. Det kan den här utbildningen bidra med och vi pratar mycket om det. Det handlar inte bara om fotboll, utan om ledarskap.