Statistiken kommer från en studie gjord gällande så kallade LOK-aktiviteter. LOK-stöd är ett stöd som föreningar kan söka för att underlätta sin idrottsliga verksamhet för barn och ungdomar.
Siffror från studien visar att jämställdheten mellan män och kvinnor på ledarsidan inom föreningslivet lämnar en del i övrigt att önska.
Totalt sett i Uppland finns 71.65 procent manliga ledare och bara 28.35 procent kvinnor.
– Vi kan konstatera att idrottsrörelsen inte når målen för en jämställd idrott. En del av förklaringen är att könsstereotypa föreställningar möter föreställningar om ledarskap, säger Jenny Svender, forsknings- och jämställdhetsansvarig Riksidrottsförbundet i ett pressmeddelande.
På kommunnivå visar det sig att Enköping tillsammans med Tierp, Östhammar och Uppsala ligger en bit över snittet när det gäller andelen män som är ledare i föreningslivet.
Snittet ligger i Enköping på 75 procent. Bättre ser det ut i Håbo kommun, där 69 procent av ledarna inom LOK-aktiviteter är män.
– Män och maskulinitet utgör normen inom idrotten och utifrån det har vi uppfattningar om vad som är en bra ledare. Män uppfattas som mer naturliga och självklara. Medvetenhet om normer och medveten rekrytering, kunskap om strukturer och hur ledaruppdrag utformas är några av de delar som idrottsrörelsen behöver se över, menar Jenny Svender.
Enligt kvantitativa mål som satts upp inom idrottsrörelsen ska andelen kvinnor vara uppe på 40 procent år 2025.