Fannys hästjobb är ett drömliv på heltid

Fanny Knutsson har ridsporten i blodet. Sedan en tid tillbaka har det också blivit hennes yrke.

Fanny Knutsson jobbar på heltid som beridare inom ridsporten.

Fanny Knutsson jobbar på heltid som beridare inom ridsporten.

Foto: Privat

Hästhoppning2021-11-09 18:00

Fanny Knutsson tog tjänstledigt från jobbet inom hemtjänsten i Lillkyrka, och satsade istället fullt ut på det som alltid legat henne närmast om hjärtat. Ridsporten. 

Hon satsade på att bli beridare, där hon tar emot hästar av andra ägare och tränare. Och det innebär bland annat att hon rider in och utbildar tävlingshästar inom främst hoppning och dressyr, men även att hon tävlar med hästarna och höjer deras värde inför en försäljning. 

– Allt rullar på väldigt bra. Ridhästar har alltid varit en del av mitt liv, och jag tycker det är jätteroligt att kunna jobba med det här. Jobbet i sig är inget nytt för mig, utan något som jag jobbat med vid sidan av i många år, men det är först nu som jag tagit steget och gör det på heltid, säger Fanny Knutsson, som också har en lång tävlingskarriär inom ridsport.

Hon driver sin verksamhet under mamma Lotta Knutssons tak på gården i Hässelby, utanför Grillby.  

­­­– Mamma har drivit sin verksamhet med lektioner och kurser under 30 år, och man kan säga att jag har hakat på där. Jag har mitt eget företag, vi har separata inkomster, men jag är ihopknuten som en del av hennes verksamhet på gården, säger Fanny Knutsson.

Yrket beridare har funnits länge inom ridsporten. Fanny Knutsson jobbar just med fem hästar åt gången, och mycket handlar om att hjälpa hästägare och tränare att utbilda sina hästar och höja värdet inför en försäljning.

– Allt beror på syftet. Är det en försäljningshäst så tränar och tävlar jag med hästen för att den ska få bättre meriter och exempelvis kan hoppa lite högre. Alltför att få mer kvalitet som kan höja priset. Om jag tar emot en unghäst på inridning, så handlar det om utbildning och att jag helt enkelt rider in dem, säger Fanny Knutsson.

Sedan finns det en tredje kategori. Tillridning.

– Det handlar mer om problemhästar. Där ägaren har ett bekymmer med hästen. Det handlar mycket om inlärningsproblem och lynne och kynne. Då gör vi en gemensam bedömning för att se hur lång tid som behövs för att försöka få ordning på problemet, säger Fanny Knutsson.

Branschen är ganska bred inom svensk ridsport, och Fannys stora kundkrets just nu finns i närområdet och hela Mälardalen.

– Hästvärlden är stor och yrket är inte unikt, men det finns en marknad för en sådan här verksamhet och jag ser en lönsamhet som är hållbar. Jag tjänar inte storkovan, men ändå tillräckligt. Framförallt tycker jag det är väldigt skoj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!