Så ska EHF-talangen ta nästa steg

Filip Eriksson är en av Upplands största handbollstalanger och nosar på en plats i ungdomslandslaget. Efter sitt första år inom seniorhandbollen vet 17-åringen från Enköpings HF vad som krävs för att ta nästa steg.

Filip Eriksson flög fram i EHF under våren.

Filip Eriksson flög fram i EHF under våren.

Foto: Anders Hallman/arkiv

Handboll2020-05-13 14:00

Filip Eriksson började spelade handboll i Enköping som sexåring och spås en lovande framtid som handbollsspelare. Att framtiden även nästa säsong finns i Enköping och EHF tackar tränaren Rickard Bäcklin för.

– Filip är viktig dels i det han tillför rent spelmässigt på planen. Han är en extrem ”powerspelare”, han räds ingenting utan springer in i minsta lucka som ges. Men det är också viktigt för oss att se att vi får fram spelare av den kalibern hos oss. Många yngre spelare kan se att det går att komma långt om man tränat hårt och har en jävlar anamma, säger Rickard Bäcklin.

undefined
Den nya tränartrojkan i EHF: Gustav Odeheim, Rickard Bäcklin och Pierre Grubbström.

Filip Eriksson var nyckelspelare i det EHF-gäng som nådde spel i USM:s steg 4. Chansen att nå det stora finalspelet i IFU Arena i Uppsala var inom räckhåll, innan handbollssäsongen ställdes in på grund av coronavirusets spridning.

Filip Eriksson vräkte dessutom in kontringsmål i sin roll som kantspelare i herrlaget i division I.

– Det gick riktigt bra på slutet av säsongen. Jag spelade på kanten i a-laget, men är helst på nio meter. Det var rätt tuff konkurrens på den positionen, men det är där jag försöker ta en plats, säger Filip Eriksson, som har snabbheten som sin stora styrka.

– Jag försöker utnyttja det jag är bra på och snabbheten är min största styrka.

Filip Eriksson (född 2002) var uttagen i förbundskapten Thomas Axnérs U17-landslaget förra sommaren och spelade sina första landskamper för Sverige under European Open i Göteborg. Enköpingssonen är en av Upplands största handbollstalanger och nosar på en plats i ungdomslandslaget även i år.

– Konkurrensen i landslaget var riktigt tuff med många bra spelare som tillhör trupper i lag som spelar i handbollsligan, säger Filip Eriksson.

– Men det var jättelärorikt. Man fick lära sig mycket, både på och utanför planen, och det var kul att få chansen. Och vem vet, man kanske får komma med på något läger även den här sommaren …

undefined
Filip Eriksson (t v) och Anton Lindblom slog igenom i Enköpings HF den gångna säsongen.

Försäsongen för Enköpings HF är igång och mycket är nytt. Anders Skogäng hade tränat EHF i fyra säsonger. Den rutinerade tränaren tog laget till en tredjeplats i division I och skulle också ha kvalat till allsvenskan, men på grund av coronaviruset ställdes säsongen in ­– och EHF fick inte chansen att avancera.

Nu har EHF fyra veckor bakom sig med den nya organisationen, där Rickard Bäcklin har delat ledarskap med Pierre Grubbström.

– Anders gjorde ett bra jobb när han var här. Han hade bra träningar och drev på gruppen på ett bra sätt, så all cred till honom, säger Filip Eriksson, som har en bra känsla även inför nästa säsong.

– Det blir en bra trupp, ett bra lag. Det är bara Anton Lindblom som försvunnit och som det låter på gruppen ska vi vara topp tre, och nå kval eller direktuppflyttning.

Anton Lindblom, ja. Den stora talangen har lämnat för VästeråsIrsta, som spelar i allsvenskan nästa säsong.

– Anton är en bra spelare som gjorde en bra säsong, och han förtjänade den här chansen att byta miljö, säger Filip Eriksson, som i höst inleder sitt sista år på Samhällsvetenskapsprogrammet på Westerlundska gymnasiet.

Efter sitt första år inom seniorhandbollen vet Filip Eriksson vad som krävs. 

– Jag måste förbättra fysiken och styrkan, jag måste bli starkare. Jag vill väl bli så bra som möjligt, men försöker ta en säsong i taget. Den här säsongen som kommer kan bli oerhört viktig för min del.

Filip Eriksson hyllar sin tidigare tränare Anders Skogäng: "Han hade bra träningar och drev på gruppen på ett bra sätt, så all cred till honom"
Filip Eriksson hyllar sin tidigare tränare Anders Skogäng: "Han hade bra träningar och drev på gruppen på ett bra sätt, så all cred till honom"
Rickard Bäcklin om …

… ungdomarna i EHF:

”Vi har precis lyft upp P03-spelare i a-laget. Det ska bli jättekul att se vad de kan få ut i en äldre miljö och de kan fungera som en blåslampa på den äldre spelarna. Vi har inte aktivt jagat spelare utan vi tror på det som vi internt hos oss"

…. Filip Eriksson:

”Han är väl på väg att bli väldigt, väldigt duktig. Han behöver spela matcher och lägga på sig kilon. Hans styrka är att han allround och kan spela på många positioner”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!