Handbollen gör omstart: "Kom över 50 barn"

Det är mycket spring i benen och en del knepiga bollstudsar. Men att rulla ihop och se ut som en köttbulle klarar barnen utan problem.

Det var ett jätteintresse för första träningen i början av hösten när handbollen i Örsundsbro IF startade om efter att ha legat i träda länge.

Det var ett jätteintresse för första träningen i början av hösten när handbollen i Örsundsbro IF startade om efter att ha legat i träda länge.

Foto: Anders Liljestrand

Handboll2022-11-09 05:00

Efter att handbollen i Örsundsbro legat i träda i flera år har Fredrik Pettersson initierat en omstart.

Att det fanns ett sug märktes direkt. Första träningen kom det över 50 barn mellan sex och nio år.

Initiativtagaren, som för övrigt har en speciell koppling till sporten i samhället, blev lite förvånad över det stora intresset.

– Vi kunde inte drömma om att det skulle komma så här många. Handbollen har inte funnits som alternativ för barnen här de senaste åren, säger han och berättar att det var hans pappa, Sölve Pettersson, som startade handbollssektionen i klubben som då hette Lagunda AIK, i slutet av 80-talet.

– Som mest hade vi 13 ungdomslag här i Örsundsbro, fortsätter han.

Nu är det nere på noll. Men kanske inte nästa år, även om Fredrik Pettersson vill skynda långsamt.

– Det är klart att det kommer att ta några år och bygga upp det här. 

Hur ser det ut i framtiden, vad har ni för mål?

– Ett första mål nu är att innan säsongen slutar så ska vi ha spelat en träningsmatch mot ett lag i EHF, säger han.

EP är med på en träning i Örsundsbro sporthall bland kräftgångar, klättringar och bollkast en söndagsförmiddag. Att ha barn som går i förskoleklass blandade med nioåringar är naturligtvis en högljudd utmaning, men Fredrik Pettersson säger att det har varit lätt att hitta ledare bland föräldrarna.

Därför kan man också enkelt dela in sig i flera smågrupper.

Men redan till nästa gång ska det bli en liten justering av upplägget. Fredrik Pettersson avslutar träningen med att prata dels till barnen på de låga bänkarna som pustar ut med sina vattenflaskor, dels till föräldrarna uppe på läktaren, att det blir två åldersgrupper som ska köra vid två olika tillfällen.

Åttaåriga Flora från Örsundsbro berättar att hon spelat handboll i fyra veckor.

Men hon är ändå ingen nybörjare.

– Jag spelade handboll innan i Enköping också, förklarar hon efter träningen.

Sexåriga Vera testade också på lite i handbollsskolan i Idrottshuset förra året, medan Emilia förklarar att hon börjat träna nu.

Vad tycker du är roligast med träningen?

– Att köra hinderbana, säger hon.

En sexårings klara favorit, förstås. Några av momenten på den här söndagsträningen handlar om att klättra över bom, rulla på mjuk matta och ha bollen på magen och gå framåt på alla fyra.

Fredrik Pettersson har en lista på cirka 65 namn som är intresserade av att vara med på den nystartade handbollen i Örsundsbro. En majoritet är tjejer.

– Så ser det ut bland ledarna också, förklarar han.

Även den här träningen är det övervägande tjejer, men bland killarna hittar vi Colin.

Vad tycker du är roligaste med träningen?

– Kompisarna, svarar han, och säger att han spelar fotboll också.

Sexåringen berättar att han går i Örsundsbroskolan, i samma klass som Vera som också är med på intervjun efter träningen.

Förhoppningsvis går det att klämma in ytterligare någon aktivitet i den väl uppbokade Örsundsbro sporthall, även om lokaltillgången är en begränsning i en växande kommundel.

Ett problem som borde vara mer överkomligt att lösa, än att bygga en ny idrottshall i Örsundsbro, är hur linjerna inne i hallen är målade.

– Jag har frågat kommunen varför det inte finns linjer för mini-handboll i Örsundsbro, men fick svaret att det inte ingår i basutbudet i sporthallar. 

Efterfrågan har å andra sidan varit blygsam senaste åren. Nu ska det bli ändring på det.

Fredrik Pettersson är initiativtagare till att Örsundsbro IF har börjat med handboll igen. Första träningen kom det över 50 barn mellan sex och nio år.
Fredrik Pettersson är initiativtagare till att Örsundsbro IF har börjat med handboll igen. Första träningen kom det över 50 barn mellan sex och nio år.
Fakta

Vid sidan av Enköpings HF:s verksamhet med flera seniorlag, juniorlag och ett tiotal lag för yngre åldrar finns inga lag i seriespel i Enköpings kommun.

Örsundsbro IF har just nu fem sektioner - fotboll, innebandy, gymnastik, handboll och en vilande skidsektion.

I övrigt finns handboll i Fjärdhundra SK, motionshandboll och handbollsskola. IK Nordia har en vilande handbollssektion och handboll har tidigare funnits bland annat i Södra Trögds IK:s verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!