Vill bygga ut idrottshuset med ny arena

Enköping HF:s verksamhet har fått växtvärk. Idrottshuset räcker inte till. Därför har klubben inlett samtal med kommunen om en ny arena. "Vi är maxade här", säger Peter Wallin i Enköpings HF.

Sportsligt ansvarige Peter Wallin och nuvarande ordföranden Andreas Hammar är drivande krafter i Enköpings HF, som hoppas kommunen nappar på planerna på en nybyggnation.

Sportsligt ansvarige Peter Wallin och nuvarande ordföranden Andreas Hammar är drivande krafter i Enköpings HF, som hoppas kommunen nappar på planerna på en nybyggnation.

Foto: Thomas Lindblom

Handboll2023-02-13 19:00

Enköpings HF har vuxit ur idrottshuset. Med totalt 18 lag i träning är inte bara klubben en av kommunens största, utan också en av de starkast växande handbollsklubbarna i regionen. Därför behövs mer utrymme för att kunna driva verksamheten framåt enligt de visioner och mål klubben har om framtiden.

Den primära lösningen är ett önskemål om en ny arena i eller i närkontakt med idrottshuset. Det som främst diskuterats är en multihall eller en form av eventarena. 

– Orsaken till att vi landat i detta är att vi får inte plats med alla matcher och träningar i den verksamhet som vi bedriver. En ny arena skulle ge oss helt andra möjligheter för cuper och läger och vår verksamhet. För att kunna fortsätta utveckla handbollen så behöver kommunen vara med och utveckla anläggningen. Det visionsdokument vi har på gång kommer också att visa att vi kommer att fortsätta växa. Sedan förstår vi att det är en utmaning, men vi har haft två, och väldigt bra samtal med kommunen om detta, säger EHF:s ordförande Andreas Hammar.

Sportsligt ansvarige Peter Wallin ser en framtid där idrottshuset kan bli trångbott inom kort.

– Vi är maxade här. Bara i handbollskolan har vi 50 barn som ska bilda lag nästa säsong, plus att vi kanske behöver starta fler seniorlag inom en snar framtid. Vi höjer nivån hela tiden. Vi ser en enorm utveckling, och den måste vi kunna hantera. Skulle någon annan idrott knacka på dörren och bli stor, då är vi körda, för andra idrotter växer också. Vi ser en framtid där futsalen kanske kommer hit, basket börjar växa och idrotter som pingis, brottning, dans, gymnastik, friidrott med flera, också växer. Då har vi problem, säger han.

Redan nu uppfyller inte idrottshuset kraven för spel i allsvenskan, och skulle EHF:s herrar nå ett allsvenskt kval i mars, kan det bli kvalspel på annan ort.

– Vi har lämnat in ett underlag som känns bra, efter en samdialog med kommunen. Det krävs läktare med en viss publikkapacitet, filmtorn och andra mediautrymmen. Vi skulle kunna lösa det provisoriskt, och vi väntar på beslut från förbundet. Blir det spel i en annan hall så tappar vi hela konceptet, vi vill ha inramningen och kunna erbjuda Enköpingsborna de här matcherna. Det skulle kännas surt om vi inte får det, säger Wallin.

EHF är drivande i arenafrågan, men ser inte bara behovet för egen del, utan ett nytt arenabygge skulle gynna fler föreningar, men även näringslivet. 

– Enköping är väldigt strategiskt bra placerat, och det här skulle kunna bli en rejäl boost för hela kommunen. Möjligheterna är oändliga, det är egentligen bara tiden som begränsar oss. Cuper, läger, landskamper, mässor och olika event. Och varför skulle man inte kunna få Melodifestivalen till Enköping till exempel?

Och signalerna från kommunen ger också EHF förhoppningar om att gå i land med en ny arena inom fem år. 

– I den dialog som vi har haft med kommunen, så finns en multihall eller annan form av arena med i deras framtida investeringsplan som sträcker sig till 2028. På vilket sätt som vi ska utforma hallen, eller vilken plats eller kapacitet den skulle ha, är en mer kommunal fråga. Men vi ser gärna att den ligger i eller omkring idrottshuset. Ytan för den gamla simhallen skulle kunna vara en bra plats, säger Andreas Hammar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!