Turnering som reser i golfhistorien

I helgen anordnas den 12:e upplagan av Bro-Bålsta Hickory Open. En turnering som bara fortsätter att växa: ”Hickory är en del av golfen som verkligen expanderar”, säger tournament director Gunnar Gradin.

Patric Andersson och Gunnar Gradin tillsammans med en klassisk uppsättning träklubbor och Hickory Opens vandringspokal.

Patric Andersson och Gunnar Gradin tillsammans med en klassisk uppsättning träklubbor och Hickory Opens vandringspokal.

Foto: Robin Widing

Golf2018-05-30 21:00

För den tidigare oinvigde, undertecknad inkluderad, handlar Hickory-golf alltså om golf med träklubbor så gamla som närmare 100 år. Träklubbor av Hickory-trä, för att vara exakt.

Bro-Bålsta Hickory Open har under 12 år blivit en rikskänd turnering för de entusiaster som vill testa på hur det var att spela (och tävla) i golf långt bak i tiden.

– Sedan tävlingen instiftades 2007 har det bara blivit större och sedan 2014 inkluderar helgen även Stig-Helmer Competition, vilket är en lagtävling, berättar Gunnar Gradin och Patric Andersson som är så kallade tournament directors för turneringen.

Det är ”den ofrivillige golfaren” själv, Lasse Åberg, som namngett den tävling som utgör lördagens aktiviteter. Åberg själv var tidigare aktiv inom just Bro-Bålsta GK.

– Det är en av de sakerna som gjort att den här helgen blivit så känd och populär. Att han lånat ut sitt namn till det här har också medfört att det hålls på en proffsig nivå, det är viktigt att standarden är hög. Det är också så att alla pengar från anmälningsavgifterna går helt tillbaka till prisbordet, vilket uppskattas av många. Sedan är det flera saker som gjort att tävlingarna uppskattas.– Vår korta 9-hålsbana är perfekt för Hickory-golf, med sin karaktär och de fina greenerna. Vidare tror jag att vår entusiasm och vårt engagemang gjort att de absolut bästa spelarna gärna vill komma hit och spela, säger Patric Andersson.

I år är det hittills runt 80 personer som anmält sig för de båda turneringarna.

– Men anmälningen är fortfarande öppen fram till fredag, så det kan nog komma mer. Vi brukar också ta in en del sena anmälningar.

– Det är ju inte bara golf under helgen, utan vi har alltid som mål att erbjuda saker runt omkring, som grillkväll, frågesporter och intressant golfhistoria.

Ja, den tidigare nämnda entusiasmen är det verkligen inget fel på. Patric har med sig två av sina uppsättningar med gamla golfklubbor i trä och berättar passionerat om vem som gjort dem och när.

– Det finns egentligen två olika varianter när det gäller klubborna. Antingen spelar man med originalklubbor från omkring 1920-talet eller tidigare, vilket en del hävdar är de enda riktiga klubborna, eller så använder man sig av replikor. Det viktigaste är dock att man skaffar klubbor från tillitliga säljare, så att man inte köper något som väldigt lätt kan gå sönder. Det finns en del som försöker utnyttja sånt, berättar Andersson.

– Jag minns när jag var i Skottland och arbetade. En bekant till en bekant hittade en uppsättning på någon vind och jag undrade vad jag fick köpa dem för. ”Äsch, de mig 50 pund” blev svaret. Idag får man lägga till en nolla till det priset, fortsätter Gradin.

Ja, Hickory-golf är en växande sport. Priserna för ett riktigt originalset vittnar om inte annat om det.

– Jag tror att man kommer till en nivå i den ”vanliga” golfen med det material som finns där idag. Sen vill jag tro att man på något sätt vi ha en mer teknisk utmaning, inte bara slå långt, menar Gradin.

– Med hickory blir känslan av att ett fint slag beror mer på en själv än materialet påtaglig. Man känner verkligen att ”Wow, det var Jag som slog det där”, fyller Andersson i.

– Det är lite ”anti-material-tänk” runt det hela och sen finns det ju faktiskt en hållbarhetsaspekt också.

Det är inte bara de historiska träklubborna som finns med under Hickory Open.

Nej, man tar steget längre än så för att försöka få till en historisk touch. Nämligen med kläderna.

– Det premieras om man försöker att vara tidsenligt klädd, men det är absolut inget krav. Man kan lika gärna komma och spela i sina vanliga golfkläder, säger Gunnar Gradin.

– Det ger lite en elegant touch till hela upplevelsen, men det är verkligen inget krav, avslutar Patric Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!