Anna-Karins dröm slog in - tog galoppseger inför 50 000

Anna-Karin Edström Lundemos barndomsdröm har slagit in. Sedan ett år tillbaka är hon amatörtränare i galopp - och på nationaldagen tog hennes egentränade häst Tatum första segern inför 50 000 åskådare på Gärdet i Stockholm.

Anna-Karin Edström Lundemo firar segern på Gärdet tillsammans med sin häst Tatum.

Anna-Karin Edström Lundemo firar segern på Gärdet tillsammans med sin häst Tatum.

Foto: ROCCAM SHOTS

Galopp2024-06-11 05:00

– Det här med galopp har egentligen alltid varit en barndomsdröm. Men då var det nog jockey som var huvudsyftet. Sedan halkade jag in på fälttävlan i många år. Men fart har alltid lockat mig. Och för ett tag sedan kom jag på att vad hände med galoppdrömmen? Och då hade väl skeppet redan seglat. Men då såg jag att man kunde få gå en tränarutbildning, och då ville jag göra det här som hobby, säger Anna-Karin Edström. 

Hon bor i Vela och driver Vela Racing tillsammans med mannen Lukas Lundemo. Två hästar finns i träning och det var den sjuårige valacken Tatum som gav stallet första segern för dryga veckan sedan. Tatum vann ett av loppen när Nationaldagsgaloppen avgjordes på Gärdet i Stockholm inför 50 000 åskådare. 

– Det var jättekul och inför 50 000 åskådare också. Det här var fjärde starten vi gjorde, och jag var så euforisk efteråt att jag glömde gå till i vinnarcirkeln, säger Anna-Karin Edström. 

Segerpremierna blev 20 000 för segern där jockeyn Angelika Berg styrde Tatum till en klar seger över upploppet. 

– Han är lite het från start så att vi hade taktiken att gå i ryggar, och så blev det, och i sista kurvan så bara stack han ifrån de andra, säger Anna-Karin Edström Lundemo. 

Nästa uppgift blir Grand National-tävlingarna på Strömsholm kommande helg. 

– Han kommer inte att springa häckloppet, men kommer prova lyckan i ett annat lopp. Så vi hoppas att det går bra. Han är i bra form, och tog senaste loppet jättefint. Han sprang ut i hagen med spetsade öron när han kom hem efter segern. 

I stallet finns även tvåårige unghästen Arezzo, även kallad "räven", som förbereds med inridning för att börja tävla så småningom. Mestadels sköts all träning på gården i Vela, men oftar åker Anna-Karin in med hästarna till Bro Park för träning i tävlingsmiljö. Men någon ambition att växla upp från amatör och bli proffstränare istället har hon inte just nu. 

– Inte i nuläget. Det finns varken resurser eller ekonomi till det. Och vi har bara fyra boxar på gården. Någon till häst kanske det blir, men jag vill hålla det som en hobby, säger Anna-Karin Edström Lundemo som jobbar på Tullverket när hon inte tränar sina hästar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!