Andersson har lagt hatet bakom sig

Över en natt blev Fannas förra målvakt Ronja Andersson rikskänd. Drygt ett år senare har hon bytt sport – och ser tillbaka på det som varit.

Futsal 20 november 2019 07:00

När Emelie Almesjö i fjol drog hälsenan i början av säsongen kastades Uppsalas unga målvakt Ronja Andersson in i hetluften. Det var dock inte hennes fina insatser i målet som gjorde henne känd över en natt utan när hon i början av maj berättade i UNT om sitt beslut att konvertera till islam. Nyheten slogs upp stort i samtliga medier och Andersson, då 19 år, fick ta emot mängder av både kärlek och hat. Hatet togs till och med upp av Robert Aschberg i TV3:s program ”Trolljägarna” där målvakten kallades ”landsförrädare”.

Efter flera fina insatser under våren lämnade hon laget, fotbollen och rampljuset för studier i Östersund. Drygt ett år senare har Andersson tagit på sig handskarna igen. Platsen är Vintervikshallen i Stockholm, laget är Rågsved och sporten är futsal.

– Jag testade futsal i Gottsunda en gång och även om vi förlorade med 5–0 så var det jättekul. Jag är ganska reflexstark som spelare och det passar bra inomhus, säger Andersson.

 

Musiken dunkar i hallen samtidigt som Rågsved och de regerande mästarna Falcao gör sig redo för match. Andersson är tillbaka i hemstaden Enköping för att göra praktik och vakta målet för Rågsved.

– Det har varit jättekul, det är en helt annan spelstil om man jämför med fotbollen. 

 

Siktet var inställt högre än elitettan, men i stället valde hon alltså att ge upp fotbollen – i alla fall för tillfället.

– Det är klart att det var ett svårt beslut, men mot slutet hade jag faktiskt tröttnat på grund av att jag fick sitta på bänken hela 2017 och när jag fick spela var det bara för att Emelie var skadad. Sedan blev det strul med klubben.

Strul med klubben?

– Det vill jag inte gå in på, men jag blev lite besviken. 

Hur kände du när laget gick upp i allsvenskan?

– Jag är jätteglad för deras skull, de är verkligen värda att gå upp. Det är så kul också eftersom föreningen bara har varit igång i tre år.

 

När målvakten berättade om sin konvertering blev det en riksnyhet och en av UNT-sportens mest lästa artiklar 2018. När hon nu ser tillbaka på den tiden är det både som en tuff och lärorik tid.

– Det var jobbigt, jag fick jättemycket hat och så. Jag vill inte gå in på det mer för jag vill inte ha det hatet igen. Året var tufft, men jag kände att det kommer bli bra i slutändan och jag fortsatte köra mitt race. Jag står här i dag och mår jättebra.

Du ångrar inte att du gick ut med det?

– Nej, det gör jag inte, verkligen inte.

Hur påverkade det dig?

– Jag hanterade det ganska bra, jag fokuserade bara på mig själv och fick jättemycket kärlek också som gjorde mig stark. 

 

Andersson berättar att hon hjälper andra unga tjejer i samma situation. Hon vill hjälpa alla, och det är många, som hör av sig, men tiden räcker inte till alltid. 

 

Matchen sparkar igång. Ett Falcao utan stjärnorna Daniella Chamoun och Nazanin Vaseghpanah har inget att sätta emot Rågsved. Andersson gör några fina räddningar och är bara en insläppt frispark från att hålla nollan. Resultatet skrivs till 13–1 och Rågsved briljerar med bland annat tidigare AIK-spelarna Rebecca Rulander och tidgare Fannakollegan Malin Broberg. 

– Vi satsar mot toppen, topp fyra i Sverige. 

 

När Ronja Andersson har pluggat klart är hon 22 år gammal. Hon drömmer om att öppna ett HVB-hem och jobba med ungdomar. Dörren till fotbollen har hon inte stängt.

– Vi får se hur det blir, men det är klart att jag skulle vilja komma tillbaka, säger hon.

De har också konverterat

Muhammad Ali

Föddes som Cassius Clay Jr och var redan en framgångsrik boxare när han 1964 gick med i radikala Nation of Islam i sällskap med Malcolm X. 1975 gick han över till mer moderata sunni.

 

Kareem Abdul-Jabbar

En av de största legendarerna i NBA genom tiderna.Konverterade till islam 1968 och började använda sitt nya namn 1971.

 

Mike Tyson

En av tidernas mest beryktade boxare konverterade till islam under sitt fängelsestraff 1995. Han tog då namnet Malik Abdul Aziz.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa