Lördag den 13 april arrangeras Enakastet på kastplan bakom Idrottshuset. En av deltagarna är David Sahi, Enköpings AIF, han började med friidrott när han var sex år gammal och nu är det långsiktiga målet att nå den yppersta toppen i Sverige.
– Då höll jag på med allt. Vid 12 års ålder fick jag schlatterknä och slutade med hopp och sprint, säger David.
– Jag började med alla kastgrenar. Jag vet inte varför, jag gick över till spjut bara sen, men det utvecklades till slägga bara. Utan nån riktig anledning egentligen.
När började du med slägga?
– Absolut första släggkastet var jag 14 år kanske, säger David som idag tränar fem dagar i veckan.
Är slägga den teknisk svåraste kastgrenen i friidrott?
– Det skulle jag nästan tro, slägga och spjut. Slägga håller du på så länge, du snurrar, 3-4 varv visa snurrar 5 varv. Det är inte ett kast, det tar sin tid, säger David och tillägger:
– Det är extremt mycket och tänka på, man får ta det i jättesmå steg, och nöta in tills ett steg sitter, sen får man gå vidare, säger Enköpingskastaren som hoppas på medalj i SM i klassen P19, det är sista året för honom i den klassen. Förra året hade han problem med en nacke och det gick inte så bra på SM.
Vad har du för målsättning denna säsong?
– Jag skulle vilja kasta över 60 meter, det är det jag siktar på. Sen får man se om det är möjligt och få en medaljplats på SM.
Hur långt har du kastat?
– På tävling har jag kastat 52,83 och på träning 55-56 m.
Resultaten är med 6,0 kg slägga men nästa år väntar herrslägga för David på 7,26 kg.
Var är du i din släggkastarkarriär om 5 år?
– Då är jag 24 år så då är jag förhoppningsvis i Sverigetoppen i slägga.
Sedan i höstas tränar han konturnerligt i Uppsala med Chris Arnoldsson. Han tror på sin adept, att han kan nå Sverigeeliten på seniornivå.
–Han har bra förutsättningar och bra förståelse för det han gör. Men framförallt har han en bra vilja, så han kommer kunna komma dit han vill om han gör jobbet, säger Arnoldsson.
Vad behöver han förbättra?
– Det är för tidigt att säga i nuläget, nu behöver han bara träna på att göra jobbet och få kontinuitet i träningen, att förbättra olika kvalitéer kommer senare. Nu ska han bara träna på och lägga grunden, säger Arnoldsson och tillägger:
– Framförallt är den mentala delen väldigt bra. Han har träningsviljan och den går inte att lära ut, den finns bara där.