Det jobbades sent på ESK-kansliet en kväll tidigt på våren 2003, inför den allsvenska debutsäsongen. Dåvarande sportchefen Stefan Holm förde intensiva förhandlingar med Hammarby, med bara timmar kvar till att transferfönstret stängde.
23.00 på kvällen stod det klart att stjärnanfallaren Andreas Hermansson var klar för ESK. En värvningsbomb i fotbolls-Sverige då Hermansson bara något år innan gjort 14 mål, och kommit tvåa i den allsvenska skytteligan när Hammarby tog sitt första SM-guld.
20 år senare berättar Stefan Holm, som fortfarande finns med i ESK-organisationen, om spelet i kulisserna kring den spektakulära värvningen.
– Hammarby trodde aldrig att vi skulle lyckas. De trodde inte att vi skulle kunna övertala Hermansson om att skriva på för oss. "Han kommer inte välja er" sa de. De hade redan köpt jacka och träningskläder till honom för de skulle på träningsläger dagen efter. Så jag fick skicka ett fax om vad vi hade kommit överens om. Och mycket därför fick vi också ett så bra pris, och på något vis den affären att lösa sig på grund av att de inte riktigt trodde att vi skulle fixa det, säger Stefan Holm.
Hermansson var den tyngsta och dyraste värvningen ESK gjorde under den här glansperioden, och i klubbens historia. Men han föregicks av många andra starka värvningar till Enavallen. En som var högst delaktig i att bläcket torkade på kontrakten var Stefan Holm, en gång allsvensk fotbollsspelare i Sundsvall, men fostrad i IK Nordia.
Han kom in i styrelsen 1993 - började som ordförande, men övergick till sportchefsrollen 1999.
Här är berättelsen om hur han och styrelsen byggde det ESK som blev allsvenskt och lockade etablerade allsvenska spelare som Peter Berggren, Jens Gustafsson och Andreas Hermansson till Enköping.
Och hur han övertalade Bosse Petersson till att bli ESK-tränare på en middag mellan Enköping och Bålsta.
– 1993 satte vi en sjuårsplan att nå superettan, men det blev en dimension till. Och det var ju helt fantastiskt att vi nådde allsvenskan med halva truppen bestående av ESK-killar. Men det vi gjorde för att locka hit spelare som Berggren och Gustafsson, var att visa att vi hade fina förutsättningar och fina planer. Spelarna gillade det där, de kände sig väl mottagna och sånt spred sig. På så vis var det lättare för dem att välja Enköping istället för lag som till exempel Sollentuna.
Förre ESK-stjärnan Peter Berggren berättar själv om varför han valde att lämna Hammarby för spel i ESK.
– Vi hade Roffe Zetterlund som tränare i Hammarby då, och vi var väl inte riktigt överens om min position. Mitt kontrakt gick ut och vi kom aldrig överens om något nytt. Då hörde Stefan Holm i ESK av sig, vi träffades och allt kändes bra. Så då blev det ESK i fem säsonger. Jag minns det som en väldigt trevlig period, med framförallt väldigt trevliga människor, säger Peter Berggren.
En rekrytering som ofta nämns som en av ESK:s bästa, är när tränaren Bosse Petersson kom till klubben 1998. Men det var väldigt nära att allt sprack - om det inte varit för Stefan Holm.
– Han hade egentligen tackat nej på telefon. Men jag gav mig inte, utan bjöd honom på middag på Ekolsunds vägkrog, och då sa han att han tyckte att jag var så positiv och la upp det så bra. Och sedan var vi överens. Bosse var fantastiskt bra. Han hade stor pondus, och det var inte alltid lätt att rå på. Men han lärde spelarna mycket och han lärde mig mycket. Jag vet att Andreas Brännström (nu AIK-tränare, förr ESK-spelare) sagt att han är en av tränarna som han har mest respekt för.
Holms spelarbudget var aldrig stor i jämförelse med många av konkurrenterna, men han satt på ett kontaktnät som inte många kunde trumfa.
– Det är ju inga stora hemligheter. Under min tid i Sundsvall lärde jag känna Tomas Brolin, och senare också många andra i VM-laget från 1994. Det är alltid viktigt att ha bra referenser när man värvar. Bosse Andersson (Djurgården) var en annan som jag fick väldigt bra kontakt med. Vi hade lite samma inställning. Du ska aldrig be någon som vill lämna att bara dra. Det kan komma en tid när den här killen vill tillbaka, och så har det varit flera gånger.
ESK:s ekonomi var hårt sargad redan innan allsvenskan - och följdes av ett långt och ännu större stålbad.
– Spelare kom aldrig hit för pengar. Och det fanns egentligen aldrig några pengar. Vi hade minussiffror redan när vi klev upp i allsvenskan. Bengt Carlsson (tidigare ESK-ordförande och Bahco-vd) gjorde allt han kunde för att fixa och greja med ekonomin. Men det var egentligen slut på pengar redan från dag ett. Och då är det ju inte så lätt att jobba som sportchef heller. Den dyraste investeringen var ju Andreas Hermansson, säger Stefan Holm.
– Sanningen var att vi hade behövt två-tre spelare till i hans klass för att hänga kvar. Men den ekonomin fanns inte.
Sista delen i dokumentet om ESK:s allsvenska avancemang handlar om säsongen i allsvenskan. Missa inte del 3: Den historiska säsongen och uttåget.