"Varje match blir som en CL-final"

13 matcher, en rak serie och inget utrymme för misstag. Enköpings tränare Haris Smajic ser varje kommande match som en Champions Leaguefinal.

Enköpings nye tränare Haris Smajic talar ut om sina 15 år i Sirius.

Enköpings nye tränare Haris Smajic talar ut om sina 15 år i Sirius.

Foto: Robin Widing

Fotboll2020-05-09 08:00

Försäsongen har varit minst sagt lång för Enköping och de nya tränarna Haris Smajic och Mikael Lindqvist. Och än är det en bra bit till den uppskjuta seriestarten i division II.

– Det är inte så lätt faktiskt, spelarna var taggade för att spela matcher och starta serien. Det är så i hela världen så vi kan inte klaga utan tar det dag för dag och följer myndigheternas rekommendationer, säger Smajic.

Samtidigt får ni längre tid att förbereda er?

– Ja, vi har några unga spelare från lite olika divisioner, några juniorer från Sirius också som har gjort ett jättebra jobb. För att spela ihop laget måste vi få matcher så det är synd att vi inte kan spela några träningsmatcher. Vi blir bättre på träningarna och sammanhållningen är fantastisk så det är bra, men vi saknar matcherna. Det handlar inte bara om spelarna utan även för mig och Micke som ska jobba ihop och hitta ett bra system. 

Eftersom seriestarten blev uppskjuten beslutades det att serien skulle spelas som en enkelserie. 13 matcher, alla möter alla enbart en gång.

– Det hade varit bättre för alla lag och även för oss att spela en dubbelserie, men nu blir varje match som en Champions Leaguefinal. Det är lite roligt på ett sätt, men det är svårt att säga hur det kommer att bli sen, säger Smajic.

Senast Haris Smajic tränade ett seniorlag var när han var en av Andreas Brännströms två assisterande tränare i Sirius 2011.

– Det var jättelärorikt när jag jobbade med ”Brännan” för han är en jättebra tränare. Jag är positivt överraskad sedan jag kom till Enköping, det är en klubb med elithistoria och allt är jättebra. Vi vill etablera oss i division II och sedan, när vi får bättre ekonomi, satsa för att vinna serien. För min del är det en fantastisk känsla, en känsla jag längtat efter ganska länge.

Han trivs som fisken i vattnet i sin nya klubb.

– Jag är jättenöjd med allting i Enköping. Folk runt föreningen och spelarna är jättetaggade och vi har fått allt som vi har önskat. Vi har målvaktstränare, kiropraktor så nu är det bara matcherna som saknas. 

Smajic har de senaste 15 åren jobbat inom Sirius, de senaste inom akademin.

– Den resan var fantastisk. Jag har lärt känna många spelare som nu skrivit A-lagskontrakt, men som började hos mig.

Varför tror du att det kommit upp så många spelare från akademin i Sirius A-lag den senaste tiden?

– Samarbetet med A-lagstränarna har blivit mycket bättre de senaste åren. Under alla mina år i akademin har vi haft fina fotbollsspelare, men de har inte fått chansen att träna. Samarbetet med Mirza och Henrik var mycket bättre förra året och det kommer att bli ännu bättre i år med Theo (Olsson), svarar Smajic och fortsätter:

– Det finns duktiga spelare i U16, U17, men de behöver mer jävlar anamma, en morot att få träna med A-laget. Nu är det lite lättare att nå dit, men vi hade kvaliteten tidigare också. Jag vill inte spekulera i varför de inte fick träna, men akademin har gjort ett fantastiskt jobb de senaste fyra, fem åren. 

Det senaste året har Sirius lyft upp Isak Bråholm, Hannes Sveijer, Joakim Persson och Jamie Roche från akademin till A-laget samtidigt som många andra varit uppe och tränat.

– Jättekul. Både Jamie och Isak började med mig som tränare, Isak började som 13-åring och jag var hans första tränare. Alla de killarna kan bli hur bra som helst och det är Uppsalakillar också, det är viktigt, säger Haris Smajic. 

Fakta

Division II-säsongen var tänkt att inledas den 4 april då Enköping skulle ha mötte Kungsängen hemma på Enavallen. Coronaviruset satte stopp och seriens första 13 matcher ställdes in. I stället ska division II spelas som en enkelserie med start den 13 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!