Omvalde ordföranden vill bygga förtroende

Fanna BK summerade ett både framgångsrikt och turbulent verksamhetsår. Nu vill omvalde ordföranden Andreas Hammar skapa ordning i klubben.

Andreas Hammar omvaldes som ordförande i Fanna BK i söndags kväll.

Andreas Hammar omvaldes som ordförande i Fanna BK i söndags kväll.

Foto: Thomas Lindblom

Fotboll2020-03-18 18:00

Fanna BK började sitt årsmöte vid klockan 15 i söndags. Det avslutades inte förrän strax före 18.30. Det var välfyllt i klubblokalen till sista stol och diskussionerna och åsikterna var många bland de cirka 60 mötesdeltagare som fanns på plats. 
– Vi har ju haft de här ledarmötena innan med god uppslutning och någonstans blev det som man hoppades. Det är det som är dynamiken. Är man bara fem stycken till exempel så ger det ingenting. Det fanns olika åsikter, men det var vettiga diskussioner och alla som ville fick komma till tals. Min bild är att det var ett positivt möte som ändå landade i tydliga beslut. Nu gäller det att ta tag i detta och se framåt, säger omvalde ordföranden Andreas Hammar.
Sedan förra årsmötet har klubbens stora inriktning varit att vända det tuffa ekonomiska läget, där man gick in i verksamhetsåret med ett minus på 247 000 kronor. 
Mycket har hämtats ifatt under 2019, och man visade upp ett stort plusresultat på 193 000 kronor på årsmötet. 
– Många företag hade varit nöjda med det. Det är ett resultat som bygger på ett väldigt imponerande arbete för att komma dit. Den största uppgiften var att få kontroll på ekonomin och hitta en balans för att skapa förståelse. I framtida försäljningsaktiviteter inom klubben kommer vi arbeta fram en modell som kommer att gynna både förening och lag, säger Andreas Hammar. 
Det nya budgetförslaget föranledde stor diskussion. Här jobbar klubben efter att få till ett plusresultat på 568 kronor. En liten och ganska ovanlig summa för ett budgeterat resultat. Här fanns heller inga försäljningsaktiviteter budgeterade. 
– Det är en liten summa. Arbetssättet för oss i styrelsen är att få in så mycket pengar som möjligt för att komma på grön kvist med det egna kapitalet. Här behöver hela Fanna BK vara med på resan, inte bara fyra-fem personer i styrelsen. Det lättaste är att hitta en sponsor som tar hela summan, men det är farligt att lova för mycket och blåsa upp stora intäkter. När det gäller försäljningsaktiviteterna så kommer vi i så fall att göra det tillsammans med lagenheterna. Det ska komma både klubb och lag till gagn. Det är tankesättet, säger Andreas Hammar. 
I budgeten för 2020 presenterades beräknade utgifter på 425 000 kronor för A-laget och att kolumnen för spelaravtal sattes till noll kronor. Några mötesdeltagare tyckte att den summan var i underkant. 
Har du förståelse för de som är frågande och ifrågasätter den utgiftsbudget som satts för A-laget?
– Inte utifrån det som ligger i den budgeten som klubbades igenom. Men lägger du in det som lyftes upp på årsmötet att det betalas ut pengar till spelarna, och det samtidigt står noll i budget över spelarlöner när man hört att i Fanna får man ex antal tusen, så förstår jag naturligtvis att man ställer sig frågande till den logiken. 
– Man kanske tycker att i division två, då borde man kunna betala ut spelararvoden. Men i vårt fall skulle man få kompensera det i någon annan post i budgeten för att det ska fungera ekonomiskt. Vi har bottnat i det förslaget att vi inte ska betala ut några ersättningar för att spela fotboll i Fanna BK. Skulle vi göra det drar det med sig andra saker, men samtidigt skulle det möjliggöra att vi får in pengar i en försäljning. Men det klubbades igenom att klubben inte ska tänka så. Trots att det kittlar, så har vi inte den möjligheten, säger Andreas Hammar.
Vad säger du till dem som säger att spelare som Sebastian Rajalakso och spelarna från Brasilien ändå inte spelar gratis?
– Jag tycker att vi med den klubbade budgeten tydliggör vad vi har för ståndpunkt i just den frågan. Oavsett nationalitet och var man spelat innan, så kommer inte spelare till Fanna för att få ersättning. Avtalspart i vårt fall är klubb och spelare. Om det sker från en tredjepart så är det inte godkänt i utgångsläget. Då följer man inte våra riktlinjer och Svenska Fotbollförbundets regler. Ingenting annat, säger Andreas Hammar. 
Det togs upp på årsmötet att det försvunnit ett antal tränare och ledare från Fanna, och att det finns tränare och ungdomsspelare som är på väg bort. 
Hur känner du kring det?
– Mycket handlar om det som hänt med Alexander Alan. Delvis utifrån det kommit upp på våra ledarmöten och den ekonomiska ryktesspridningen. Nu hoppas jag att vi visat vår transparens om budgeten och vad klubbens ståndpunkt är. Då har vi som förening varit tydliga med vad som gäller, tycker jag. Mycket kopplas samman med snacket och den misstänksamheten som funnits, men det är samtidigt farligt att dra allt över en och samma linje. Det är klart vi måste prata vidare med de här ledarna som bestämt sig eller inte bestämt sig för att lämna. Har vi inga ledare så har vi inga lagenheter heller.
Du tackade ja till omval som ordförande. Funderade du en extra gång eller var det självklart att tacka ja?
– Jag tror det är viktigt för klubben med en kontinuitet. Att det som är bestämt i budget efterlevs. I den situationen vi är så är det en nödvändighet att vi får behålla så många som möjligt att bedriva den kontinuiteten. Med den sammansättningen i styrelsen som finns, så finns det alla möjligheter att jobba framåt. Jag hoppas och tror mycket på 2020. Där vill vi bygga förtroende och förståelse och öka vår kommunikation och vara transparanta. 
Det pratades en del om spelaravgifterna. I Fanna betalar exempelvis en ungdomsspelare 2650 kronor för en hel säsong (hög- och lågsäsong inräknat) i elvamanna-fotboll. 
Är det en rimlig summa tycker du?
–Jag tycker inte om att jämföra med andra föreningar, det finns alltid orsaker till att andra föreningar har lägre kostnader. Vi gjorde jämförelser med andra fotbollsklubbar och andra idrotter för ett par år sedan. Då låg vi på en helt okej nivå. Men vi kanske bör göra en ny koll där? Det är samma sak där, vill vi vara klubb där alla kan vara med. Det är jätteviktigt, säger Andreas Hammar och fortsätter:
– Om vi tar elva-manna som ett exempel så har de en spelaravgift på 2000 där medlemsgift på 150 kronor ingår. Och så tillkommer en tilläggsavgift för lågsäsong på 650 kronor. Under lågsäsongen behöver klubben täcka de utgifter man har i exempelvis plan- och hallhyror och materialunderhåll. Då får man höjda kostnader, och då är det rimligt att ta den avgiften för att få kostnadstäckning. Alla spelare i herrlaget betalar motsvarande summor, säger han. 

Fanna BK:s nya styrelse

Ordförande: Andreas Hammar.
Ledamöter: Nyval på Carl Littlewood, Fredrik Brolin och Jojje Eklöv. Valerie Troille har ett år kvar. 
Suppelant: Maria Brolin. 
Kassör: Utses av styrelsen bland ledamöterna. 
* Vedrana Gubeljic avtackades på årsmötet, liksom revisorn Lena Wiklund. Kimmo Asikainen blir ny revisor tillsammans med Sverker Schultz. Under året har även Nic Björklund, Pernilla Linder och Eva Börjesson lämnat styrelsen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!