Hetaste spelaren: "Ska ha ett snack med ESK på tisdag"

Han fick flest platser på EP:s heta lista under förra säsongen. Nu funderar ESK:s elegante försvarsjätte Joel Bernhardsson på vad han ska göra i år.

Joel Bernhardsson skadade sig och fick utgå i slutminuterna mot GUSK i seriens sista match. 21-åringen från Uppsala var  den spelare som utsågs till matchens tre heta vid flest tillfällen under säsongen. Fortsätter han ett tredje år i ESK?

Joel Bernhardsson skadade sig och fick utgå i slutminuterna mot GUSK i seriens sista match. 21-åringen från Uppsala var den spelare som utsågs till matchens tre heta vid flest tillfällen under säsongen. Fortsätter han ett tredje år i ESK?

Foto: Anders Forngren

Fotboll2022-01-20 20:00

Blir det fullt fokus på fotbollen. I Enköping eller Uppsala, eller kanske någon annanstans?

– Jag ska ha ett snack med ESK på tisdag, berättar han för EP.

21-åringen från Uppsala, fyller 22 i sommar, spelade i P19-allsvenskan med IK Sirius akademilag för två säsonger sedan.

2020 värvades han till ESK, och gjorde varken tränare, publik eller lagkamrater besvikna. Joel Bernhardsson, som nominerades till en av de bästa försvarsspelarna i hela division 2, fortsatte att pendla 55:an mellan Uppsala och Enköping även den här avslutade 2021-säsongen.

Hur tycker du att det gick, för egen del, om du sammanfattar året nu med lite perspektiv?

– Bara okej, inte mer. Det gick mycket bättre året innan, men så var det ju för hela laget, säger Joel Bernhardsson, som har legat lågt med pendlingen till Enköping de första veckorna i januari.

Vad händer nästa säsong, tror du. Finns Enköpings SK med som ett alternativ?

– Jag trivs väldigt bra med Enköping och förutsättningarna där är mycket bättre än på många andra håll. Jag vet vad jag har, men samtidigt gäller det att få ihop hela livet, men man ska aldrig säga aldrig, säger han.

Tänker du på hur mycket du vill satsa på fotbollen kontra det civila?

– Ja, det är en stor del. 

Är det jobb eller studier vid sidan av fotbollen?

– Jag jobbar, på Brand Communication, här i Uppsala och ska jag flytta härifrån för att spela fotboll så måste det i alla fall vara högre än division 2, säger han.

Joel Bernhardsson berättar att han tränat lite med ett par division 3-klubbar i Uppsala de senaste veckorna, för att hålla i gång.

Det låter som till exempel GUSK och Vaksala...

– Ja, Vaksala är en av klubbarna som ligger på, skrattar han.

Klubben, som avancerade från division 4 i år, tränas av tidigare ESK-tränaren och Enköpingsbon Per-Åke Swärd.

Uppvuxen i Uppsala och som tidigare Sirius-spelare är fotbollsnätverket stort.

– Men jag har sagt till ESK att under januari kommer det inte att hända någonting, sedan får vi se. Jag trivs som sagt jättebra i Enköping. Min agent tittar på lite klubbar, men det är mycket som är oklart. Vi får se. 

När Joel Bernhardsson sakta, med hjälp av lagledarstöd, linkade av Lötens IP några minuter före full tid i slutet av november var det med stor besvikelse. Matchen mot GUSK var förlorad och division 2-kontraktet gick samma väg. Det var knappast så här han tänkte sig att den andra säsongen med Enköpings SK skulle sluta.

Hur är det med skadan, förresten?

– Nej, det är bra. Det tog någon vecka, det hade varit mycket matcher och det var kallt, jag drog en baksida, men det var inget allvarligt, säger han, som ska "känna och klämma lite med Enköping".

Kanske det blir ett tredje år.

ESK har sagt att truppen ska vara mindre än förra året, med några spetsar och kulturbärare kvar från 2021. Och kanske nyförvärv från närområdet. Efter säsongen har laget plockat upp fyra juniorer i a-truppen, senast Elias Lövgren Östman, född 2005, som hoppade in mot FC Gute borta i oktober och blev målskytt. Juniorerna Eric Johansson, Elis Persson och Axel Lindgren har fått en plats sedan tidigare.

Fakta

Här är spelarna som fick flest platser på EP:s lista "Tre heta spelare" under 2021.

8: Joel Bernhardsson. 6: Johan Lindgren, Linus Zetterström, Mattias Rosell (ej kvar). 5: Mohammed Ibrahim, Gustaf Persson, Linus Sjöberg (ej kvar), Andreas Larsson, Ibat Younis (ej kvar) 4: Kenneth Carlie (ej kvar).

Truppen just nu

Målvakt: Gustaf Persson, Backar: Elis Persson, Martin Lönneberg, Joel Bernhardsson, Johan Lindgren, Jocke Pettersson, Mittfältare: Axel Lindgren, Eric Johansson, Elias Lövgren-Östman, Marcus Ytter, Rasmus Lindgren, Alexander Persson-Njie, Mohammed Ibrahim, Andreas Larsson, Geroud Hassande Djotodia, Anfallare: Linus Zetterström, Mahmoud Messaoudi

Spelare som, enligt ESK:s ordförande Pelle Johansson, fortfarande är aktuella för ESK 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!