Grön tråd för framgång

Ett genomgående arbetssätt gällande spelarutveckling, utbildning för ledare och en tydlig uppförandekod. Det är tre viktiga delar i Enköpings SK UK:s nya utbildningsplan som man kallar för Den Gröna Tråden. ”Planen är att det ska leda till välutbildade spelare till våra A-lag”, säger Dzevad Tatarevic.

Fotboll2019-04-30 07:00

Det brukar pratas om röda trådar. I Enköpings SK Ungdomsklubb är tråden i stället grön och syftar till den utbildningsplan man tagit fram och som framöver ska genomsyra klubbens verksamhet.

– Utbildningsplaner har ju funnits förut som gång på gång reviderats och som de senaste åren efterföljts sisådär, säger ordförande Lasse Hedström.

Projektledare Dzevad Tatarevic utvecklar:

– Under en tid tillbaka har en grupp arbetat hårt med det här och kommit fram med en plan som bygger på Svenska fotbollförbundets egen utbildningsplan, men som kryddats med vår egna lilla vinkel. Vi följer exempelvis förbundets riktlinjer kring hur unga ska träna, men sedan har vi tillsammans med alla ledare i klubben pratat oss samman och kommit fram till vilken sorts fotboll vi vill att våra lag ska spela.

Den gröna tråden gäller alltså inte bara träningsmängder och annat. Man vill också få in ett likartat spelsätt i klubbens olika lag och dessutom jobba med en enhetlig värdegrund gällande bland annat etik och moral.

– Tanken är ju att det här i slutändan ska ge välutbildade spelare till våra A-lag, både på dam- och herrsidan, säger Dzevad och får medhåll från Håkan Karlsson Leijon som också varit med och arbetat kring projektet.

– Vi vill vara en förening med spelande lag och det finns det nu riktlinjer för. Tidigare har lagen fått träning beroende på vilken tränare man har, så ska det inte bli framöver.

Men tanken med dokumenten som redogör för utbildningsplanen är också att föreningen ska vara en viktig del socialt för de unga.

– Om man inte tar sig hela vägen upp i ett A-lag så ska man åtminstone ha fått chansen att bli en bra och välartad medborgare. Det ska finnas ett ramverk kring hur man ska förhålla sig i samma sekund som man bär klubbmärket på bröstet, säger Lasse Hedström.

– Vi vill göra rätt ända från början, från det att spelarna börjar i föreningen och då är frågor om etik och moral viktigt, menar Dzevad.

– Det vi vill är att skapa en trygghet för ledarna och en samhörighet inom hela klubben. Alla ska veta vad som gäller kring olika delar, oavsett om det gäller etik eller spelsätt.

Är det här något som påverkar er ekonomiskt? Ledarutbildningar exempelvis?

– Just utbildning för våra ledare har vi aldrig tummat på oavsett ekonomi och det kommer vi inte göra i fortsättningen heller, menar Håkan Karlsson Leijon och får medhåll från Lasse och Dzevad.

– Framför allt är det inte pengar som det kostar, utan det kostar mer tid för våra ledare. Och den tiden hoppas vi såklart att alla är beredda att lägga ner och det tror vi också, konstaterar Dzevad.

– Vi har alltid haft en god ledarutbildning inom föreningen historiskt sett och den ska vi fortsätta med. Ekonomiskt är det dessutom positivt och mer fart i än på många år, berättar Lasse.

När det gäller exempelvis spelsätt har man haft samtal med samtlige ledare i klubben, även med Martin Andersson i herrlaget.

– Han har bidragit med tankar. Sedan vill vi ju att det ska vara en idé. Detaljer kring spelsystem och liknande måste vi lämna till respektive tränare såklart, säger Dzevad.

Vad är förhoppningen att det här ska leda till?

– Att vi får en bra organisation i hela föreningen som startar med de allra yngsta och som sedan är genomgående ända upp till eventuellt spel i ett A-lag, säger Dzevad.

– Det kommer kanske ta ett tag, men på lång sikt tror vi ju att det ska bära frukt för våra A-lag, fortsätter Lasse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!