I måndags fick Fanna sin dom från discplinnämnden efter den anmälan som gjordes angående klubbens kontrakt med den tidigare sportchefen Benjamin Tanovic. Ett kontrakt som innebar att han skulle få ta del av ersättningen från spelaförsäljningar av spelare han tagit in eller bekostat. Den fallande domen överraskade inte Fannas ordförande Andreas Hammar.
– Att det skulle bli en fällande dom var väntat. Sedan kan man diskutera storleken på bötesbeloppet.
Tidigare har två klubbar straffats av disciplinnämnden för tredjepartsinflytande. 2014 bötfälldes både Gefle och Åtvidaberg, då spelade klubbarna i allsvenskan. Bötesbeloppen landade på 250 000 respektive 200 000. I Fannas fall har discplinnämnden tagit hänsyn till serietillhörigheten och därför sänkt beloppet, men bötern på 75 000 kronor är ändå mycket pengar för klubben.
– För klubben är det ett högt belopp. Det går alltid att diskutera och resonera kring en klubb som när avtalet ingicks låg i trean, om skillnaden i beloppen är relevant, och det är det man får ta ställning till.
Han berättar närmare om vad bötesbeloppet har för inverkan på klubbens ekonomi.
– Budgeten visar ett väldigt litet överskott och lägger man på bötern blir det ännu mindre. Det finns redan ett negativt kapital. Om inte andra hjälper till att hämta tillbaka 75 000 kronor så kommer det innebära en förlust för klubben under året. Det kommer ha en stor påverkan på vår ekonomi.
Fanna har nu valt att överklaga domen till Riksidrottsförbundet. Det som ligger till grund för överklagan är inte beslutet i sig, utan själva bötesbeloppet på 75 000 kronor som klubben anser är för högt.
– Det jag kan förtydliga är att det inte handlar om själva beslutet i sig. Vi har kommit fram till att överklaga storleken på boten, det är det vi vill få prövat. Det handlar inte om att vi tycker den fällande domen är felaktig. Det finns inget att säga emot den. Den biten har vi inget att säga om. Däremot har vi en annan syn och förhoppning om vad bötesbeloppet ska vara, säger ordförande Andreas Hammar.