ESK klart för kval – trots besvikelsen mot Sandviken

1-1 mot Sandviken på Enavallen gör att ESK förmodligen kan glömma att utmana Arlanda om seriesegern. Men allt var inte nattsvart. Gutes förlust hemma mot Järfälla gör att ESK är helt klart för kvalspel till division 1.

ESK-målvakten Gustaf Persson var säker på att Sandvikens 1-0-mål aldrig var inne.

ESK-målvakten Gustaf Persson var säker på att Sandvikens 1-0-mål aldrig var inne.

Foto: Anders Hallman

Fotboll2024-09-21 21:26

ESK åkte på ett oväntat poängtapp hemma på Enavallen mot bottenlaget Sandviken. Det var ingen hundraprocentig insats av grönsvart - men samtidigt fanns också ett motståndarlag som krigar för sin existens i tabellen och kom till Envallen med en bra plan för att välta ytterligare ett topplag, som de gjorde mot Gute i förra omgången. 

– Det är klart att det är en besvikelse. Vi gjorde en helt okej första halvlek. I andra körde vi fast lite och skapade lite för få chanser och blev lite långa i laget. Samtidigt så är Sandviken ett av lagen i botten som jag tror reder ut det. Om de inte spelade ut Gute sist så var de i alla fall det klart bättre laget, säger Henrik Norrström.

Det fanns en frustration över vissa domslut också hos ESK-tränaren. Sandvikens 1-0 borde aldrig godkänts enligt Norrström. Adam Harrysson nickade bollen mot mål och enligt den assisterande domaren var bollen över mållinjen innan Gustaf Persson hann dit.

– Det är inte ens nära. Vi har det på video. Det är ett felaktigt domslut. Det ska inte vara mål. Det säger både Gurra och våra avbytare som värmde upp i närheten. Vi blev väldigt drabbade av det idag, men samtidigt ska vi göra fler mål, säger Henrik Norrström.

ESK lyckades få in en kvittering med mindre än 20 minuter kvar genom målkungen Daniel Norrby som gjorde sitt 18:e mål för säsongen. 

Men fler mål blev det inte på Enavallen. 

Men mer irritation från hemmahåll mot domaren Jonas Jonsson kom i slutskedet av matchen. Först blev Emil Özkan utvisad efter två snabba varningar - och på slutsignalen fick även Mattias Özgün sitt andra gula kort. Vilket gör att båda är avstängda i nästa match mot Järfälla. 

– Jag försökte få en förklaring, men det är väldigt svårtytt. Jag förstår inte Emils situation kan hamna i två gula kort när det vi som har frisparken. Det kändes lite märkligt, säger Henrik Norrström. 

Timmarna senare var det lite muntrare miner hos ESK-tränaren. Serietrean Gute förlorade hemma mot Järfälla med 0-1 och det innebär att ESK har säkrat kvalspel till division 1.

Samtidigt lär det bli tufft att utmana Arlanda ordentligt om seriesegern. Märstalaget kan vid seger i sin nästa match dra ifrån ESK med ytterligare två poäng inför de fyra sista matcherna.

– Det blir tufft att nå. De får väl packa ihop totalt om de ska tappa det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!