Tidigare har Bjerketun haft de flesta rollerna man kan ha i ESK, först som spelare, sen ledare och nu i styrelsen som han har suttit i sedan nästan tio år tillbaka.
– Det känns bra, jag har suttit som vice ordförande under Pelle ett tag och han har en del andra saker att syssla med så det blir nog bra att jag tar över ordförandeskapet ett tag och hjälper honom. Jag har varit med i styrelsen sen 2014 så jag hoppas att jag kan lösa uppgiften, säger Patrik Bjerketun.
I sin nya roll kommer Bjerketun fortsätta arbeta på den inslagna vägen som hans föregångare jobbat på. Han lyfter särskilt fram vikten av att samarbeta med ungdomssidan, som är en separat förening. Tanken är att ungdomsföreningen ska ha starka band med A-laget och ge frukt på sikt i form av både spelare och ledare.
– Det känns som vi och ungdomssidan kommer närmare varandra. Vi kommer att göra fler gemensamma saker och jag tror vi är rätt ute där. Vi har även tagit in och använt våra egna ledare även inom seniorfotbollen. Det har vi gjort historiskt sett, men vi har frångått det litegrann under av 2000-talet och 2010-talet. Nu känns det bra med ledarstaben vi har och att vi behåller ESK-andan i föreningen, säger Bjerketun och pekar på ESK:s period i Superettan som tråkigare ur den aspekten.
– Under den tiden tappade vi mycket av den här goda känslan som vi hade under 70- 80- och 90-talet som var väldigt framgångsrika. Då hade vi också väldigt många egenfostrade spelare och tränare.
De sportsliga målen för ESK fotboll är ingen hemlighet. Bjerketun berättar att en uppflyttning skulle betyda att de kommer upp till den serie man vill ha som lägstanivå. Han tror inte heller att det är nyttigt för Enköpingsfotbollen att de två av de bästa lagen i stan ligger i samma serie.
– Det ska vi inte hymla med, vi vill inte spela i division 3. Nu är vi och Fanna i division 3, det är för att vi inte har hållit måttet och Fanna har kommit ifatt oss litegrann. Det är jättekul med derbyn, men jag tror inte att det är bra för fotbollen att vi har konkurrerande verksamhet i samma division. Det är bättre att kunna fostra spelare i ett lag och sedan fylla på från andra. Det tror jag är rätt väg att gå, säger Bjerketun och fortsätter:
– Historiskt sätt har vi varit den ledande klubben och vi har flest ungdomar i föreningen. Det är klart att man vill att den största klubben ska vara den som iallafall försöker vara den som är bäst.
ESK:s styrelse står inför flera utmaningar, Bjerketun lyfter fram den ekonomiska aspekten som en av de svårare. Tidigare har föreningen haft problem med ekonomin, men de senaste åren har det sett bättre ut på den sidan. Bjerketun tror att en viktig faktor till att klara det ekonomiska är att samarbeta med sponsorer och få ekonomisk fart på föreningens verksamhet.
– Som alltid är det ju att man vill få verksamheten att gå runt, smärtfritt helst. Men det är tufft och det är många föreningar som behöver stöd för att kunna bedriva sin verksamhet. Den största utmaningen är att få med sig sponsorer som vill satsa på oss. Tyvärr räcker inte LOK-stöd andra typer av stöd så långt i dagens samhälle. Sen får spelare skor, några får bensinpengar och lite andra hjälpmedel, så det är en balansgång, säger Patrik Bjerketun.