Andersson om kritiken: "Förutsåg inte stormen"

Förbundskaptenen Janne Andersson fick svidande kritik – inte minst på sociala medier – för att han bytte ut Emil Forsberg i det avgörande VM-kvalet mot Spanien. Det överraskade honom.
–Jag förutsåg inte den storm det skulle bli, säger han.

Bytet av Emil Forsberg mot Spanien fick det att storma kring förbundskaptenen Janne Andersson. Bilden är från en annan match. Arkivbild.

Bytet av Emil Forsberg mot Spanien fick det att storma kring förbundskaptenen Janne Andersson. Bilden är från en annan match. Arkivbild.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg/AP/TT

Fotboll2021-12-01 14:23

Redan efter en timma plockade han ut Forsberg i Sevilla – och det vid ställningen 0–0 i en match landslaget var piskat att vinna för att vinna gruppen.

I samband med att Andersson offentliggjorde truppen till januariturnén till Algarve, passade förbundskaptenen på att ge en lång, taktisk förklaring till bytet för dryga två veckor sedan.

För att göra en lång dragning kort: För att kunna stå emot Spanien i matchens slutskede behövde han pigga ben. Och hårdast hade yttermittfältarna och anfallarna fått jobba.

Därför fick både Forsberg och Dejan Kulusevski lämna planen efter en dryg timma.

Förstår kritiken

Främst bytet av Forsberg förvånade många hemma i tv-sofforna. Det förstår Andersson.

– Han var fantastiskt bra i matchen, men en bit in i andra öppnade matchen upp sig och man blir lite trött. Dejan hade som uppgift att ligga på Sergio Busquets, som inte får bli rättvänd centralt, för då trär han in bollar lite överallt. Vi måste ligga på Busquets och samlat med vårt fyramannamittfält.

– Forsberg är oerhört lojal kring hur vi spelar taktiskt. Emil hade definitivt orkat spela lite till, men han hade sedan september en 90-minutersmatch i klubblaget. Nu hade han spelat 90 mot Georgien några dagar tidigare och för mig var det tydligt att han inte skulle spela 90 till.

– Jag bytte inte efter hur det såg ut de första 60 minuterna utan för hur det skulle komma att se ut de kommande 30. Blir vi lite hängande håller det inte mot Spanien. Det vet vi sedan tidigare.

– Jag kan förstå kritiken eftersom Emil hade varit väldigt bra, men jag var nog inte tillräckligt tydlig efter matchen. Jag var lika trött och besviken som alla andra, säger Andersson.

En tagg som sitter kvar

Besvikelsen sitter i. Andersson har svårt att släppa kvalavslutningens två förluster.

– Den senaste samlingen sitter som en tagg i en. Jag tjurar fortfarande efter den och det finns tid i det här jobbet att tjura eftersom det är så långt till nästa tävlingsmatch.

– Jag tycker att mycket av det vi gjorde på planen inte var så tokigt, men resultatmässigt var det jobbigt.

För första gången sedan han tillträdde 2016 blev Andersson ifrågasatt efter 0–2 mot Georgien och turbulensen kring bytet av Forsberg i Sevilla.

– Oavsett vad jag gör, så kommer jag att bli ifrågasatt på olika sätt och det måste jag klara att stå emot. Folk tycker och tänker och är intresserade. Det är som det ska vara.

Ger 2021 godkänt

Men han tvivlar inte på sig själv.

– Jag vill mer, jag vill vinna varje match, men jag tvivlar inte kring om jag skulle vara rätt man för jobbet.

Godkänt är betyget han ger sig själv och laget för 2021.

– Tittar man som helhet, tycker jag att det är godkänt. Vi vinner vår grupp i EM, vi går till åttondelsfinal. Vi pressar faktiskt Spanien hela vägen in i mål i kvalet.

– Sedan vill man alltid ha mer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!