Ledarkrisen
Flera föreningar får söka med ljus och lykta efter ideella krafter för att få verksamheten att gå ihop. Andra har hittat strategier som på lång sikt har givit goda förutsättningar för ungdomars idrottande.
För det finns också föreningar som har det gott ställt på ledarsidan. I Enköpings HF berättar ordförande Andreas Hammar att klubben i dagsläget har ledare till alla lag i föreningen.
Han tror att det beror på att föreningen har en tydlig strategi redan från när barngrupper går från att tillhöra klubbens handbollsskola till att bilda egna lag.
– I handbollsskolan har vi ungdomsledare och andra vuxna som har vana av att ta hand om barngrupper. Där tillsätter vi ledarna. Men när man gått klart i handbollsskolan är det upp till målsmän att fylla positionerna som behövs för att starta ett lag.
När det är dags att bilda lag håller klubben möten med föräldrarna där man går igenom vad för insatser som krävs för att deras barn ska kunna fortsätta spela handboll.
– Det kan vara allt från att vara tränare, lagledare, försäljningsansvarig till att ha hand om lagkassan. Det finns många olika funktioner, men har vi inte tränare som kan ställa upp kommer det inte att finnas några lag.
Just nu är klubben i en fas där många av föräldrarna som har barn i föreningen själva spelar eller har spelat handboll. Andreas Hammar berättar att det är lättare att få föräldrar som själva varit föreningsaktiva att ställa upp.
– Antingen anmäler de sig själva eller så får man peka lite lätt och säga: "Du borde ju bli ledare." Så just nu funkar det ganska bra. I en del lag kan det finnas tio föräldrar som kan tänka sig att hjälpa till. Men det kan vara en väldig skillnad från år till år. Nästa år kanske det bara är en förälder som vill hjälpa till. Det är lite olika men det är beroende av vilka föräldrar som finns.
Och för de som inte har erfarenhet av handboll har EHF jobbat för att sänka tröskeln. För nya ledare finns det stödfunktioner i klubben dit den som behöver vägledning och råd kan vända sig. Föreningen uppmanar även ledarna att vidareutbilda sig via handbollsförbundet och genom interna utbildningar. Under de interna utbildningarna håller seniorlagens tränare i passen. Man har även en övningsbank för att underlätta planeringen för ledarna.
– Vi har jobbat ihop en övningsbank så de som känner sig osäkra vet att det finns något att ta av. Så de behöver inte hitta på några övningar själva. Vi försöker att jobba fram ett häfte där man nästan kan få en säsong färdigplanerad. Och det betyder ju väldigt mycket i de här unga åldrarna.
Att det skulle vara svårare att rekrytera ideella ledare idag än tidigare är inget Andreas Hammar kan slå fast. Han menar att man måste engagera eldsjälar, och ge dem möjlighet att växa in i klubbens verksamhet.
– Jag tror att det varit svårt innan också. Det gäller att få tag i eldsjälar. Jag är övertygad att de finns någonstans. Får man bara dem att våga blomma ut och ger dem en plats som de kan göra det på. Jag tror att man som klubb får tillbaka det på sikt, säger Andreas Hammar.
I Enköpings HF har man inte heller någon ersättning som betalas ut till ledarna, det är ett helt ideellt arbete.
– Det utgår inget arvode till barn- och ungdomsledarna. Ett antal ledare per lag får kläder så man är EHF-klädd på match, säger han.