Ledarkrisen
Vissa föreningar får kämpa mer än andra när det kommer till rekrytering av ledare. RF SISU Uppland arbetar bland annat med att stödja och driva idrottsrörelsens viktigaste frågor. En av uppgifterna man har i sitt uppdrag är att stötta föreningarna i sin utveckling.
Lina Stolpe arbetar som idrottskonsulent på RF-SISU Uppland. Hon berättar att man jobbar aktivt mot föreningarna för att stötta dem kring ledarfrågan och att man försöker uppmuntra till att jobba strategiskt med ledarförsörjning och rekrytering.
Sedan 1992 har man fört statistik på hur ledarförsörjningen sett ut i det svenska föreningslivet. Lina Stolpe berättar att siffrorna visar att det inte är någon akut brist på ledare.
– Tittar man på forskningen och statistik kan man se att ideellt engagemang i Sverige är ganska oförändrat över tid. Samtidigt upplever många föreningar att man får kämpa med att rekrytera, säger Lina Stolpe.
Förra året genomförde RF SISU Uppland en föreningsenkät. I den var det tydligt att ledarfrågan är högt på agendan på gräsrotsnivå.
– Det framgick i våran föreningsenkät att frågan är fortsatt viktig för idrottsrörelsen. Och det är inte så konstigt egentligen, för utan ledare stannar verksamheten upp. Jag tror att det kommer att vara en fortsatt viktig fråga så länge föreningarna är ideella.
Hur jobbar då RF SISU för att hjälpa klubbar och föreningar i rekryteringen av ledare?
När en förening jagar fler ledare brukar man bland annat tipsa om att samla ihop personerna som ska genomföra rekryteringen. Något som många föreningar gör är att ställa en öppen fråga via ett massutskick, men Lina Stolpe menar att andra strategier är mer framgångsrika.
– Det är lättare att få en personlig fråga. Även om man från föreningens håll tänker att man vill nå ut till många. Men det brukar vara mer effektivt att ha en dialog med en person än att göra ett massutskick via mejl, säger hon.
Enligt Lina Stolpe kan man ha olika infallsvinklar, beroende på om det är föräldrar man vill engagera eller andra som redan är aktiva inom föreningen.
– Man kan också fundera på olika målgrupper inom föreningen. Finns en strategi för att involvera föräldrarna tidigt när barnen går med i föreningen? En annan målgrupp är det unga ledarna. Alltså, hur man främjar ungt ledarskap och involverar ungdomar som är aktiva men som ändå har ett intresse för att leda. Där kanske man behöver värdera ledarskapet lika högt som man gör med utövandet, och se till att de också får frågan om de vill testa en ledarroll.
Lina Stolpe är inne på att man måste se till vad individen har möjlighet att bidra med, då det kan vara svårt före en förening att hitta en perfekt ideell ledare på en gång.
– I ideellt engagemang överlag behöver man ha möjlighet att engagera sig på sina villkor. Där behöver man kanske vara flexibel i sin ledarrekrytering. Är det någon som tycker att uppdraget verkar intressant men som kanske inte har möjlighet att ställa upp sju dagar i veckan kanske man måste hitta någon kompromiss, säger hon och fortsätter:
– Vi är en utbildnings- och folkbildningsorganisation så vi pratar mycket om att man kan utvecklas i sin roll som ledare också. Det ska man också vara tydlig med när man ställer frågan. Man behöver inte kunna allt från början, man kommer lära sig. Det finns utbildningar och stöd att få. Man kan sällan leta efter en fullfjädrad tränare.