Föreningen betalade över 600 000 – bara i hyror 2023

Bara att hyra planer att spela fotboll på kostade ESK ungdom en bra bit över en halv miljon 2023. Kanslisten Veronica Ytter berättar att hyror är bland de största utgifterna för föreningen. "Det kostar kopiöst mycket pengar", säger hon.

"Det är dyrt att hålla verksamheten rullande. Det tror jag inte alla förstår. Det kostar kopiöst mycket pengar" säger Veronica Ytter.

"Det är dyrt att hålla verksamheten rullande. Det tror jag inte alla förstår. Det kostar kopiöst mycket pengar" säger Veronica Ytter.

Foto: Andreas Segersköld

Föreningsliv2024-03-22 05:00

Enköpings idrottsföreningar betalade cirka 4,7 miljoner kronor för att hyra planer och hallar av Enköpings kommun förra året. Föreningen som betalar mest för hyra av planer är ESK ungdom. Föreningen betalade 672 288 kronor bara i planhyror under förra året. 

Veronica Ytter arbetar på ESK:s kansli. Hon berättar planhyrorna är en stor utgift för föreningen.

– Vissa av lagen tränar fyra gånger per vecka och vi betalar hyra per timme. Så den posten är jättestor, säger Veronica Ytter.

Inkomsterna för föreningen består i huvudsak av statligt lokalt aktivitetsstöd (LOK) och av kommunalt aktivitetsstöd. Utöver statligt och kommunalt stöd får man in pengar genom medlemsavgifter.

Sedan pandemin har föreningen också märkt att utgiften för planhyror ökat jämfört med tidigare. Veronica Ytter berättar att det inte beror på att det har blivit speciellt mycket dyrare per hyrd timme. Men lagen spelar fotboll en större del av året, medans utövandet var mer säsongsbetonat tidigare.

– Man spelade inte lika många träningsmatcher under vintern. Så utgiften för planhyran har ökat något kopiöst. Sen har man till varje match, beroende på ålder, en eller tre domare som vi betalar för, berättar hon.

Det är inte bara utgiften för domare som är större för de äldre lagen. Med högre ålder på utövarna växer också timtaxan per hyrd timme.

– Kommunen har prissättning efter ålder. Så fort de tar sig över en viss ålder räknas de som seniorer. Då är det dyrare, säger Veronica Ytter. 

För att täcka kostnaderna som föreningen bär får förväntas också barnen som är medlemmar i föreningen att sälja lotter och andra varor för att driva in pengar till laget och klubben. Men inkomsten för exempelvis Bingolotter har blivit mindre på senare år.

– Den inkomsten är mindre än någonsin. Numera säljer vi vid jul och nyår. Förr sålde vi bingolotter runt andra högtider också. Där får föreningen en del av vinsten, samtidigt som det enskilda laget får en del.

Att det är en kostsam historia för att bedriva föreningsverksamhet tror inte Veronica Ytter att alla är införstådda med.

– Det är dyrt att hålla verksamheten rullande. Det tror jag inte alla förstår. Det kostar kopiöst mycket pengar.

Under 2023 fick ESK Ungdom ut 278 811 kronor i kommunalt verksamhetsstöd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!