EP har tidigare berättat om den händelse under våren som ledde till polisanmälan och sedan också åtal för misshandel.
Uppgifter till EP stärker bilden av att både vuxna och ungdomar som tränar i kommunens lokal känner obehag och oro på grund av den anställdes uppträdande. Omotiverade utbrott och utskällningar och rena hot ska förekomma i kontakten med besökare på anläggningen.
Den ledare som står åtalad misstänkt för misshandel av den anställde har tagit en timeout från sitt uppdrag i föreningen. Vaktmästaren, som är anställd av Enköpings kommun, har sedan händelsen arbetat på en annan av kommunens anläggningar men är nu tillbaka i tjänst där händelsen inträffade.
Christopher Hoerschelmann är idrotts- och fritidschef på Enköpings kommun. Han berättar att vaktmästaren nu är tillbaka på anläggningen där den misstänkta misshandeln inträffade. Men han vill inte gå in i detalj kring huruvida man från arbetsgivarens sida pratat med vaktmästaren om dennes beteende mot barn och ledare.
– Jag vill inte kommentera vad vi pratar med våra medarbetare om i enskilda fall. Vi gör en samlad bedömning av åsikterna vi tar emot. Sen vidtar vi åtgärder vid behov, säger Christopher Hoerschelmann.
Om det är så att vaktmästaren är otrevlig mot utövare och ledare, vad gör man då?
– Får vi åsikter på beteenden, generellt sätt, så följer vi upp dem med olika former av samtal. Det har vi rutiner för inom kommunen. Det är viktigt för oss att vara lyhörda mot våra föreningar både när det gäller anläggningars utformande och vår personal. Generellt så vet jag att man är nöjd med personalen som jobbar. Jag kan inte prata i det enskilda fallet men har man en stor verksamhet och är en stor arbetsgivare kommer det alltid dyka upp situationer där man behöver ha samtal i olika former. Men vad som har sagts i det här fallet kan jag inte gå in på.
Vad gör man om det inte räcker att ha samtal med individen?
– Kommunen har en policy för hur vi arbetar. I första hand medvetandegörande samtal. Nästa steg därefter är skriftliga varningar sen kan det bli ytterligare åtgärder i form av avsked eller annat. Det är liksom den stegen vi har i kommunen. Det är en lång process men det viktiga är att vi har en dialog och en uppföljning på synpunkter som kommer in. Sen får vi se om vi behöver vidta åtgärder eller inte. Om det får effekt eller inte och vad vi gör om det har effekt eller inte.