Osunda kontakter via sociala medier och omotiverad fysisk kontakt på träningar och tävlingar fick föräldrarna att reagera och agera.
Vid årsskiftet lämnade stora delar av ungdomssektionen Ena Bugg och Swing. Anledningen är att flera föräldrar upplever att en ledare uppträtt olämpligt i och runt föreningens verksamhet.
Två av föräldrarna som haft sina barn i föreningen är Gunnar Jonsson och Wille Store. De berättar om barn som sitter i en ledares knä utan någon koppling till dansen och kontakt mellan ledare och barn på sociala medier.
Föräldrarna kände inte varandra sedan innan. Men när deras barn utan förvarning bröts upp från sina danspartners fick de kontakt med varandra. De tyckte att tillvägagångssättet var märkligt och det visade sig att flera barn och föräldrar hade liknande upplevelser av föreningens verksamhet.
Föräldrarna konstaterar att en ledare i föreningen har haft för vana att ha sina dansare i knät vid samlingar under träning och tävlingar.
– Det blev väldigt stort när vi började prata med varandra och delade med oss av varandras upplevelser. Jag trodde att jag var ensam i att tycka att det var obehagligt med knäsittande. Sedan visade det sig att de andra också hade liknande upplevelser och tyckte lika. Av rädsla att barnen skulle drabbas hade alla valt att hålla tyst, berättar Wille Store och Gunnar Jonsson fyller i:
– Det var en kombination av befrielse och en ganska stor chock när vi började prata. Jag utgår bara från mig personligen som arbetat många år inom socialtjänsten, jag skämdes: Varför har jag inte reagerat? Jag har sett det i periferin men inte förstått.
Föräldrarna upplevde att de skärmades av från verksamheten som deras barn deltog i. De fick ingen information från föreningen gällande träningar och tävlingar. Istället gick informationen direkt till barnens konton på sociala medier-plattformen Snapchat. Där har ledare kommunicerat med flera av barnen som dansat i föreningen.
Wille Store och Gunnar Jonsson beskriver en miljö där ledare i föreningen bygger relationer med barnen som de upplever som olämpliga.
– Det har varit kontakt med barnen på nätter och sena kvällar. Inte av någon sexuell karaktär men det har skickats selfies och ställts frågor till dem om hur de mår och hur de har det hemma. Som någon slags extra föräldrar till barnen, men det är det ingen som har bett om. Det är en olämplig social interaktion som inte har någonting med dans att göra, säger Gunnar Jonsson.
Kontakten mellan föräldrarna ledde till ett uppbrott från föreningen och flera barn har nu lämnat klubbens verksamhet. I samband med utträdet skrev föräldrarna ett brev till klubbens ordförande och förklarade varför man lämnat. Samtidigt gjordes en så kallad visselblåsning mot föreningen genom Danssportförbundets etiska nämnd och till Riksidrottsförbundet.
Föreningen svarade på mejlet genom dåvarande ordförande att man skulle gå igenom synpunkterna och se över sina rutiner och ageranden i olika situationer. I ett senare mejl bekräftar föreningen att de haft ett möte där man gått igenom skälen som angavs i samband med situationen.
Ena Bugg och Swing har tidigare under våren kommunicerat via dans.se att man kommer att kontakta berörda föräldrar för att utreda händelserna vidare. Berörda föräldrar har dock inte blivit kontaktade av föreningen.
Föräldrarna och barnen som lämnat klubben har sen uppbrottet gått med i en annan dansförening. Under våren har de i tävlingssammanhang sett att ledare för Enköpingsföreningen fortsatt ha unga dansare i knät mellan danserna, vilket de också bilddokumenterat.
Det har gjort att föräldrarna larmat ytterligare en gång. Visselblåsningen är nu ett ärende för danssportsförbundets etiska nämnd. Även Enköpings kommun och Riksidrottsförbundet deltar i utredningen.
Enligt föräldrarna är målet med visselblåsningen att få en långsiktig förändring i ledarens beteende mot barnen.
– Det är ingen häxjakt, det är inte det som det handlar om. Det handlar om att barn förtjänar att ha trygga vuxna som förstår vad det innebär att vara en bra idrottsledare, säger Gunnar Jonsson.
– Det är inte bara dåligt i föreningen, det finns mycket bra också. Men det ska inte behöva finnas ett "också", sammanfattar Wille Store.