Snart 21-årige Lucas Vågberg från Enköping gör det han bäst på varje dag. Att köra endurocykel där han förbereder sig för en ny säsong. Den unge talangen är ytterligare en i raden av skickliga förare som Göta MS tagit fram genom åren, och som nu leder klubbens generationsväxling.
Än så länge påverkas inte hans satsning nämnvärt av samhällskrisen där coronaviruset har tagit världen som gisslan.
Men läget kan förvärras. Lucas Vågberg kör för välkända mc-märket KTM, och den stora KTM-fabriken i Mattighofen i Österrike har stängt just nu på grund av coronan.
– Det kan bli en stor grej om det håller i sig. Det kan drabba många, som inte får tag i reservdelar eller cyklar. Men vi handlade på oss allting tidigt, då vi planerade att åka till Spanien på träningsläger i början av året. Så vi har det mesta, och det är lugnt än så länge, säger Lucas Vågberg.
Rent träningsmässigt är allt mer eller mindre som vanligt.
– Det är väl egentligen likadant som innan, men man kanske är extra försiktig och inte går i större folksamlingar om man känner sig sliten och lite hängig. Sedan blir försäsongen bara längre också. Första SM-deltävlingen i Tibro är dessutom inställd, säger Lucas Vågberg.
Förhoppningen hos hälsomyndigheter, regeringar och människor världen över är att coronaviruset ska dra sig tillbaka framåt sommaren. Lucas Vågberg hoppas att kunna VM-premiären i slutet av maj. Trots att den körs i Italien, ett land vars norra del drabbats hårt av virusets framfart.
– Dessbättre körs den tävlingen i så fall inte i norra Italien. De säger att de ska försöka få till den. Men det känns ändå som att den kommer att ställas in eller flyttas fram, säger Lucas Vågberg.
Hans står vid startgrinden för sin första VM-säsong. Förra säsongen blev Lucas SM-trea i JSM1-klassen, och elva totalt i hela SM, med alla seniorförare inräknade. Nu är siktet högre. Både till kommande säsong och längre fram.
Vi återkommer till framtidsplanerna.
– Jag satsar högre upp i år. Jag vill ha guld, och kommer att gå för att försöka vinna min klass. Jag har gått upp en klass i år, från JSM1 till JSM2. Det innebär att man kör en större cykel. 450 cc istället för 250, säger Lucas Vågberg.
Han avslutade förra säsongen med att vinna sin klass i sista SM-deltävlingen hemma i Enköping. Han gjorde det med klass, och var tre minuter snabbare än tvåan, och låg länge topp tre i hela tävlingen innan han vurpade och tappade lite i totalställningen.
– Det känns bra att gå upp en klass och köra en större cykel. Jag tror det passar mig bättre, säger han.
Och säsongsstarten har varit lovande. I en Östra Open-deltävling under vintern besegrade han svenske stjärnan Micke Persson med 20 sekunder.
– Det har börjat bra. Jag har åkt nästan 100 timmar på den nya cykeln nu, och den passar mig bättre som har en lite lugnare åkstil, säger Lucas Vågberg.
– Jag kör rätt mycket hoj och då hinner man bli bekant med känslan. Man lär sig sitt verktyg kan man säga. Jag tror inte att jag åker så mycket annorlunda mot innan egentligen, även att det är mer effekt som skjuter på och allt går lite fortare, fortsätter han.
Det var egentligen meningen att han skulle åkt på träningsläger i Spanien tidigare under vintern. Men så blev det inte. Som tur var kan man säga med lite perspektiv på vad som händer i världen just nu.
– Det blev så fint väder i Sverige, så vi var hemma ett tag till. Och det var ju egentligen tur i oturen, för då bröt coronaviruset ut, och i Spanien är det ju ganska illa nu. Det har varit en fin vinter för enduroåkandet i Sverige. Så det har inte varit någon nackdel att vara hemma, säger Lucas Vågberg.
Redan under helgen som gick fick han visa upp lite av vad han tränat på under vintern, då han var på landslagsläger i Falköping med cirka åtta förare på plats. Något förbud mot sådana samlingar finns inte ännu, och motorcykelförbundet Svemo har inte gått ut med några sådana direktiv heller.
– Man kramas inte så mycket i enduro, och är inte så nära varandra, så vi klarar oss nog rätt bra. Samtidigt vill man ju inte drabba någon annan heller såklart, säger Lucas Vågberg.
VM var det. Han ser fram emot den säsongen. Med nordiska stallet KTM Scandinavia i ryggen.
– Jag ska köra hela VM-serien är det tänkt. Det är svårt att spekulera i vad man ska sätta för mål när det är första säsongen, mer än att åka ut och köra och lära sig så mycket som möjligt. Så får man se vad man klarar av resultatmässigt, säger Lucas Vågberg.
VM har han känt på en gång tidigare, när det senast avgjordes på hemmaplan i Enköping. Den gången kraschade han.
Satsningen på enduron är helhjärtad från Lucas Vågbergs sida. Alla pengar han får tag i stoppar han in i satsningen. Och han har ännu inte märkt några minskade sponsormedel, trots den pågående coronakrisen.
– Jag har några väldigt snälla samarbetspartners som hjälper mig mycket. Många av dem finns inom byggbranschen och de lever okej fortfarande. Men de måste vara rädda om sig själva i första hand såklart tycker jag. Men det krävs att ha stark uppbackning i det här om man vill bli bra. Jag kör på heltid, och det måste jag göra, för det går åt extremt mycket tid om man vill bli något, säger han.
Att slå sig fram i en sport som kostar väldigt mycket pengar, men som inte ger tillbaka några stora lukrativa fabrikskontrakt är tufft ibland. Att skriva fabrikskontrakt som ung enduroförare är inte samma sak som att exempelvis skriva ett rookiekontrakt i ishockeyns största proffsliga NHL (inga jämförelser i övrigt), där bara ett påskrivet kontrakt säkrar mycket av livets kommande inkomster.
– Jag har fått lite hjälp av KTM Scandinavia, och går det bra i år så kanske det kan bli lite extra nästa år. Men den stora hjälpen har jag från mina föräldrar och sponsorer. Plus att jag kan jobba lite grand på pappas firma också, säger han.
Det finns en hög ambition och en stor dröm hos den unge Göta-föraren. Om vi känner på ordet världsmästare, så är det inte obekant i Lucas Vågbergs tankar.
– Min pappa jobbar inom mc-branschen, och jag känner några som blivit världsmästare. Jag kan säga att jag vet vad som krävs för att bli världsmästare. Och jag är beredd att satsa på det. Det är klart att jag vill bli världsmästare, men känner väl också att man kan bara göra sitt bästa, och så får vi se hur långt det räcker, säger Lucas Vågberg.