Amerikanske världsstjärnan tävlade i Enköping

Sverigetouren i discgolf hade premiär i Lundby utanför Enköping. På plats fanns en av de bästa i världen - amerikanske världssjuan Nikkolo Castro. "Det här kan vara den bästa bana jag spelat på i Sverige", säger han.

Amerikanske världsstjärnan Nikkolo Castro fanns på plats i Lundby för att spela Sverigetouren.

Amerikanske världsstjärnan Nikkolo Castro fanns på plats i Lundby för att spela Sverigetouren.

Foto: Thomas Lindblom

Discgolf2022-04-30 20:00

Nikkolo Castro från Missouri i USA är inte vem som helst i discgolfvärlden. Han har varit världsetta i tre år, har vunnit de amerikanska mästerskapen, och är just nu sjua på världsrankingen.

Frågan är varför en sådan kille kommer till Enköping och spelar?

– Michael Bui (som driver Sverigetouren) tog kontakt med mig och frågade om jag ville komma hit och tävla, och samtidigt dela med mig av mina erfarenheter till amatörspelarna, säger Nikkolo Castro.

Castro är 33 år och har varit proffs sedan 2006. Han beskriver sitt liv som att allt handlar om discgolf.

– Jag tävlar och tränar varje vecka, och däremellan reser jag. Allt i mitt liv handlar om discgolf. Nästa tävling blir i Finland, säger Nikkolo Castro.

– Discgolf är stort i Missouri, det finns 100 banor inom en timme och min farbror var proffs på 1980-talet, det var därför jag började, fortsätter han.

Lundbybanan har byggts av Oscar Axelsson på sin egen mark.

– Jag höll i en disc första gången 2017, och då skrev jag till kommunen om att det borde byggas en bana i Enköping. De tyckte det var en jättebra idé, men de var tvungna att bygga det och det först... Så jag började att bygga själv, och nu har vi 18 hål härute, säger Oscar Axelsson.

Världsstjärnan Castro hyllar banan i Enköping.

– Det är en väldigt bra bana. Den bästa i Sverige tillsammans med Järva skulle jag säga, kanske till och med bättre. De har gjort ett väldigt bra jobb här. Det är ingen amatörbana, säger han.

I Lundby avgörs första tävlingen någonsin i Sverigetouren under helgen. Över 170 spelare, både proffs och amatörer, finns på plats. Proffsen tävlar om prispengar på cirka 100 000 kronor totalt.

– Det är väldigt bra klass på tävlingen. Och att vi har prispengar är det som revolutionerar det hela lite, och driver proffsen att komma hit. Tidigare tävlade man bara för äran i Sverige, säger Michael Bui, som driver Sverigetouren, eller Swedish Discgolf pro tour.

Touren består av fem deltävlingar, och Michael Bui hoppas att tävlingen i Lundby kan bli årligt återkommande framöver.

– När man ska tävla på såhär hög nivå krävs en bana på hög nivå. Den ska inte bara vara utslagsgivande, utan tillräckligt tuff för proffsen också. Och då passar den här bra. Oscar har gjort ett jättebra jobb. Vår mål är att det ska bli en årlig tävling här, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!