Anton trivs som bäst när han får träna hårt

Att bli bra inom cykelsporten kräver sin uthållighet och träning. 16-årige cykellöftet Anton Karlsson från Torstuna är beredd att satsa hårt. "Jag gillar att träna, och gillar när jag ser att det ger resultat", säger han.

Anton Karlsson är cykeltalangen från Torstuna som flyttar till Falun för att satsa ännu hårdare.

Anton Karlsson är cykeltalangen från Torstuna som flyttar till Falun för att satsa ännu hårdare.

Foto: Thomas Lindblom

Cykling2023-08-19 05:15

Anton Karlsson tillhör den svenska ungdomseliten i cykelcross. Fjolårets SM-brons vittnar om det. Men framöver kommer den stora satsningen att ske på landsväg. 

En del i satsningen för att lyckas nå framgångar inom cykelsportens mest etablerade gren är att flytta till cykelgymnasiet i Falun under hösten. 

– Det ska bli kul. Och det blir kul att träna och tävla mot folk i ens egen ålder. Det är lite ensamt härute, säger Anton Karlsson som är född och uppvuxen i Torstuna. 

– Man kommer att ha tillgång till bra träningsmotstånd. Det är de bästa i Sverige som är där, och det är alltid bra att mäta sig mot dem. Men framförallt får man tillgång till en tränare som lägger upp träningen, och man får mer kontakter inom cykel-Sverige, fortsätter han. 

Och satsningen gör han för att bli så bra som möjligt. 

– Det är klart man drömmer om att bli bäst i världen såklart. Jag kanske inte når den allra högsta nivån, men jag vill vara på en hyfsad nivå, och tävla internationellt i ett riktigt team och kunna leva på sporten, säger Anton. 

Att han tillhör den mest lovande gruppen cyklister i sin åldersklass bekräftas i att han tillhör Svealand Cycling Teams ungdomssatsning. Stallet har över 100 cyklister i sitt team, varav 10-15 i Anton åldersgrupp. Här bedrivs satsningen mot internationella mästerskap som EM och VM.

– Landsväg är den mest fartfyllda och tuffaste grenen. Det är svårare att bli bra i landsväg än cykelcross och mountainbike, säger Anton Karlsson som nyligen provat på internationella tävlingar i Tjeckien och Österrike.

Och han gillar att tävla, ofta. Senaste tävlingen var Cykelvasans ungdomsvasa, där han kom nia i sin klass.

– Vi körde bara tre mil, och det blev ett väldigt avvaktande lopp. Till slut blev det en spurt med en tjugomannagrupp och jag är inte super i en spurt, utan mer slittålig och är inte rädd för att köra hårt under ett lopp, säger Anton Karlsson som representerar Enköpings Cykelklubb.

Parallellt med landsvägssatsningen fortsätter han att köra cykelcross. En gren som har sin säsong på sena hösten.

– Jag satsar på att försöka förbättra mig i SM och kunna utmana ännu mer nu. Sedan hoppas jag att få köra EM också. Jag har varit sjuk väldigt mycket under ett och ett halvt år, och har förmodligen haft långtidscovid. Och då har jag inte varit i superform. Men nu har jag fått vara helt frisk några månader, så nu går det rakt uppåt. Och jag hoppas att jag har bra form när cykelcrossäsongen drar igång.

Cykelsporten har han i blodet. Pappa Magnus Karlsson har cyklat länge, och har fört intresset vidare till Anton och hans yngre bror Sixten.

– Jag har cyklat och tävlat sedan jag var sju-åtta år, men den riktiga satsningen började från när jag var 12-13 år, säger Anton.

Och han har receptet på hur han ska försöka nå sina drömmars mål.

– Träna hårt och lita på det funkar, och hela tiden försöka tävla mot de absolut bästa. Cykel är en extremt hård sport, men jag gillar att träna. Jag kommer att jobba hårt för det, säger han.

Och tränar hårt det gör han redan.

– På vintern blir det cirka 17-20 timmar i veckan, och på sommaren kanske tio. Men då är det mycket tävlingar och resor också, och jag är noga med att vara fräsch till tävlingarna. Men det blir mycket träning. Jag gillar att se när jag får resultat av det, säger Anton Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!