Formel 1-tävling körs trots bombattack

Det blir en formel 1-tävling i Saudiarabien trots bombattacken mot en oljeanläggning bara en mil från banan i Jidda.

Attacken mot oljeanläggningen skedde bara en mil från formel 1-banan i Jidda.

Attacken mot oljeanläggningen skedde bara en mil från formel 1-banan i Jidda.

Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Bilsport2022-03-26 11:32

Fredagens attack skakade om formel 1-världen och de 20 förarna satt i långa möten med arrangörerna, stallen och Internationella bilsportförbundet (FIA) långt in på natten efter händelsen, som inträffade vid 17.40-tiden, lokal tid.

Nu står det klart att tävlingen blir av. Beslutet fattas "efter omfattande diskussioner mellan alla intressenter, saudiska myndigheter och säkerhetstjänster som garanterar att det är säkert att tävla", skriver FIA i ett uttalande.

Huthistyrkorna i Jemen, där Saudiarabien krigar sedan 2014, tog på sig attacken om oljeanläggningen som inträffade under träningen inför söndagens grand prix-tävling.

Oljeanläggningen är ett viktigt lager för Jidda, som är Saudiarabiens andra största stad, och har flera gånger tidigare utsatts för attacker mot kryssningsrobotar.

Tävlingen i Saudiarabien körs för andra året och har redan varit omstridd på grund av kritik mot landets bristande respekt för mänskliga rättigheter och demokrati.

På fredagens presskonferens – innan attacken ägde rum – ifrågasatte sjufaldige världsmästaren Lewis Hamilton om det var rätt att tävla i landet.

– De som styr har bestämt att vi ska vara här, oavsett om det är rätt eller fel. Men jag tycker att så länge vi är här är det viktigt att lyfta de här frågorna, sade Hamilton och fortsatte:

– Vi bestämmer inte vart vi ska åka, men det är vår plikt att göra vad vi kan medan vi här är. Det är inte nödvändigtvis vårt ansvar, men vi försöker göra så gott vi kan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!