Jerebko öppnar för comeback i VM-kvalet

Efter ett års frånvaro kan klubblöse Jonas Jerebko vara tillbaka i basketlandslaget i VM-kvalmatchen hemma mot Kroatien i februari.
–Jag har tränat under sommaren men jag har inte spelat basket på väldigt länge, säger han i podden Bänkvärmarna.

Jonas Jerebko i EM-kvalet i februari. Arkivbild.

Jonas Jerebko i EM-kvalet i februari. Arkivbild.

Foto: Kenan Asyali/AP/TT

Basket2021-12-13 11:41

Sveriges största basketstjärna Jonas Jerebko, tidigare i NBA-lagen Detroit, Boston, Utah och Golden State, har varit klubblös sedan han lämnade ryska Chimki i januari.

I podden Bänkvärmarna berättar 34-åringen att han hoppas spela i den nordamerikanska basketligan igen och att han vill vara med när Sverige möter Kroatien i VM-kvalet i februari.

Basketherrarna möter först Kroatien på bortaplan den 25 februari och på hemmaplan i Avicii arena i Stockholm tre dagar senare.

– Jag kommer att vara landslagsredo 28 februari. Sedan får vi se vad som händer efter det, säger 34-åringen, stationerad i USA, i podden och fortsätter:

– Jag vet att jag kommer att vara i bra form och redo för match i Globen, match mot Kroatien. Förmodligen kommer jag att åka tillbaka till USA efter det.

Senast Jerebko, som spelar power forward, representerade Sverige var i EM-kvalsamlingen i Istanbul i februari i år.

– Jag har tränat under sommaren men jag har inte spelat basket på väldigt länge. Det är någonting jag ska börja göra. Jag sköt lite i går, lite i förrgår. Jag ska börja på riktigt nu i veckan och göra mig redo inför de här landslagsmatcherna, säger Jonas Jerebko.

Han tror att han har ett par säsonger till i sig innan han avslutar karriären.

– Om de är ett år eller två år, det vet jag inte. Jag tar det säsong för säsong, jag börjar bli sugen igen.

Fakta: Basketherrarnas kval till VM 2023

25/11 2021: Finland (hemma), 72–62

28/11 2021: Slovenien (borta), 89–94

25/2 2022: Kroatien (b)

28/2 2022: Kroatien (h)

30/6 2022: Finland (b)

3/7 2022: Slovenien (h)

De tre bästa lagen tar sig vidare till andra rundan av VM-kvalet. VM-slutspelet spelas i Indonesien, Japan och Filippinerna 25 augusti–10 september 2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!