Världsklass: Smilla, Tilde, Hilda och Matilda

De är på väg mot världstoppen, eller är redan där. Här är fyra tonåriga sportprofiler från Enköping som gjort avtryck och intryck under 2022.

Smilla Sundell  blev yngsta världsmästaren någonsin i thaiboxning. Nu hoppas hon på tre matcher under 2023.

Smilla Sundell blev yngsta världsmästaren någonsin i thaiboxning. Nu hoppas hon på tre matcher under 2023.

Foto: Privat

Sport2022-12-31 14:00

Att sikta högt och träffa rätt. Att förädla sin talang och ha förutsättningar att göra det. Att vara med och bredda sin idrott och själv inspirera andra.

Alla de här ingredienserna finns hos de fyra unga idrottsutövare som EP:s läsare fått stifta bekantskap med under året.

En thaiboxare, en bågskytt, en armbryterska och en crossåkare.

Målmedvetenheten är något som förenar. Hur framtiden ser ut är förstås omöjligt att veta, men just nu tillhör de toppen och siktar ännu högre.

Smilla Sundell blev yngsta världsmästaren någonsin i muay thai, stråviktsklassen, när hon i april besegrade den sju år äldre amerikanskan Jackie Buntan i Singapore. 17-åringen, som hunnit fylla 18 sedan EP-intervjun i Pepparrotsbadet i somras när hon var hemma och tränade och hälsade på familjen, laddar just nu för nästa titelmatch.

Hon berättar att en "inbokad fight i Djakarta blev inställd", men att hon hoppas på ett nytt datum snart. Fotskadan som hon drogs med under fjolåret ska inte vara något problem längre.

– Skadan är så gott som läkt, nu tränar jag för fullt igen, förklarar hon, tillbaka igen i thailändska Pattaya där hon bor och tränar. Två gånger om dagen, 5-6 timmar, sex dagar i veckan. Först löpning på morgonen lite över en timme.

Målet är att gå tre matcher under 2023, men också att komma hem till Sverige flera gånger, förhoppningsvis redan någon gång i vår. Senast familjen fick besök var några veckor före lucia.

Hur en 17-åring skriven i Örsundsbro, blev Smilla the Hurricane och proffs i sportens hemland är naturligtvis en fascinerande historia i sig. Om hur hon stannade kvar när resten av familjen flyttade hem till Sverige, "granne med kusinerna".

När hon växte upp ägnade hon sig mycket åt basket och karate. När familjen flyttade till Thailand började hon med thaiboxning för att ha någonting att göra på den lilla ön där föräldrarna jobbade.

Smilla Sundell skrev på för organisationen ONE Championship som 16-åring, tog steget att satsa heltid på idrotten efter grundskolan och blev proffs i en sport som kanske inte får så mycket uppmärksamhet här. Men desto mer där.

– Oh, det är deras nationalsport, det är väldigt stort. Är du bra i thaiboxning i Thailand vet alla vem du är. Dom börjar veta vem jag är nu, säger hon.

Tilde Ottosson hade en fantastisk sommar där hon vann i princip allt hon ställde upp i. SM-vinnaren från Enköping, som pluggar på Alléskolan, bågskyttegymnasiet i Hallsberg, inledde året med ett svenskt juniorrekord. Sedan kom skrällguldet på SM-veckan i Linköping. I seniorklassen fast hon bara var med för att se och lära. Av bara farten tog hon sedan JSM-guld och guld på nordiska ungdomsmästerskapen. 

"Jag har fått lite uppmärksamhet. Speciellt av många juniortränare. Men är nog än så länge en nybörjare i mångas ögon och ses nog som en liten flicka", konstaterade hon i ett EP-reportage efter ett av gulden.

Anders Fredriksson, en av hennes ledare med mångårigt engagemang på förbundsnivå, såg från början en vinnarskalle utöver det vanliga i Tilde Ottosson, som hunnit fylla 17 efter sommarens många medaljer.

Det var liksom aldrig något snack om målsättningen.

"När hon började hos oss förklarade hon att hon ville vara bäst i Sverige. Hon är envis och vet vad hon vill. Just nu är hon den absolut bästa junioren i Sverige", sa han till EP.

Tilde Ottossons recept för att fortsätta ta medaljer:

"Jag ska hem och träna, jäkligt mycket, och så får man se var man hamnar. Men jag hoppas såklart att vinna allt igen".

Enligt Fredriksson är Sverige världsledande i barebow, den disciplin Ottosson är mest framgångsrik i.

På NM i Finland var också den största konkurrensen "från våra egna", konstaterade han.

Armbrytning fick ett genombrott när Heidi Andersson från Ensamheten, Storuman, gav sporten ett ansikte för ett par decennier sedan. En 15-åring från Fjärdhundra kan bli en värdig arvtagerska.

Hilda Granlund började med sporten genom att bryta ned killarna på rasterna i skolan. Inte ens de äldre kunde slå hästtjejen på mellanstadiet, berättar hon för EP, och så hittade hon sin nya idrott och dåvarande klubben i Hedemora. 

Vi träffade henne i början av oktober när hon var nyss hemkommen med dubbla JVM-guld från franska Dieppe. Segrarna i 57-kilosklassen för U15, den yngsta juniorklassen, möjliggjordes när hon gick till final på SM-veckan i våras. Silvermedaljen, och en tredjeplats, för seniorer där gav mersmak.

15-åringen är förvisso framgångsrik, men hon förväntade inte framgångarna i Frankrike.

"Nej, det var nya motståndare och jag har aldrig tävlat utomlands tidigare. Så det är aldrig väntat att bli världsmästare, säger Hilda och berättar att Heidi Andersson är en förebild, precis som Fia Reisek".

– Jag har träffat båda två och tävlat mot Fia.

Ann-Sofi "Fia" Reisek, Heidis yngre kusin, kommer också från Storuman. Precis som Jonna Blind, Klimpfjäll, som var starkare i SM-finalen, är hon mer än dubbelt så gammal som Hilda. 

Svenska armsportsförbundet har för övrigt sitt SM 2023 i Vimmerby i mitten av mars.

Matilda Huss kom till Tofta skjutfält i slutet av oktober som regerande mästare i Gotland Grand National. Hon var också tippad som en av favoriterna till en ny triumf. Trots sviterna av en nyckelbensskada. 

Men 19-åringen, som tävlar för Enköpingsklubben Göta MS, var aldrig riktigt med i striden om segern i världens största endurotävling utan blev till slut nia. Sjundeplacerade Hanna Lagher blev istället bästa lokala förare. 

Men att ställa upp var en bragd i sig. Matilda Huss slog igenom på bred front redan året innan, men etablerade sig bland de allra främsta förarna i både enduro och cross under 2022.

Dagarna innan hon skulle säkra SM-guldet kraschade hon på träning i Sandviken: "Framhjulet vek sig och jag slungades framåt och skrapade ryggen och rumpan, men det kändes ändå som om jag hade klarat mig bra, men efteråt, då kom smärtan. Nyckelbenet var av", berättade hon".

Tre dagar senare kör hon ändå sista SM-deltävlingen i Vimmerby.

"Jag ville inte göra någon undersökning av axeln direkt efter kraschen, jag visste ju att det var nyckelbenet".

Hon behövde nämligen komma sämst tia för att vara helt säker på att vinna. Men det räckte med att köra tre varv. 

"Det gjorde jätteont att köra och det värker på rätt bra när jag står still också". Men guldet lindrade alla smärtor.

I somras tog hon körkort också. Så hon kan köra transportsträckor på allmän väg.

Guldkantade tonåringarna

Smilla Sundell, 18, världsmästare i thaiboxning

Tilde Ottosson, 17, svensk seniormästare i bågskytte

Hilda Granlund, 15, JVM-guld i armbrytning

Matilda Huss, 19, landets ledande förare i motocross och enduro

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!