I helgen håller föreningen OCR Enköping sina invigningstävlingar.
De är sanktionerade av Svenska friidrottsförbundet och du kan kvala till internationella mästerskap. Eldsjälen André Witt är, trots alla problem, entusiastisk när vi träffar honom veckan innan evenemanget 14-15 maj.
Berätta, hur började planering av den här stora hinderbanan?
– Den här resan började egentligen redan för fyra år sedan, när vi fortfarande var en förening som jobbade med ett stort event om året för att finansiera lokalhyran uppe i Stenvreten, förklarar han.
OCR, Obstacle Course Racing, att träna och tävla i hinderbana, är fortfarande en växande aktivitet. Enköpingsbon André Witt, som själv tävlar i sporten, berättar hur mycket jobb det var med att bygga upp den tillfälliga utomhusbanan till ett enda evenemang. Det tog veckor i anspråk av ideell tid.
Han, och klubben som idag är "runt 60 medlemmar", drömde om något mer permanent. Han berättar om hur han till slut fick kontakt med upplevelseförvaltningen, att det fanns ett stort intresse och det blev många turer runt planering och ekonomi innan man hamnade här. Med en stor utomhusbana färdig att invigas. Fyra år senare.
Klubben arrenderar marken av Enköpings kommun.
– Vi har skrivit ett tioårsavtal och hoppas kunna förlänga. En symbolisk summa bara.
Några kommunala pengar till investeringen har det inte blivit. Men annat stöd.
– Tack vare att vi har verksamhet sedan tidigare, att många lokala företag tycker att det här är något bra...
Hur mycket har den kostat?
– Det är inte helt klart än, men vi budgeterade 650 000 kronor från början, men när det blev försenat så gick virkespriserna upp 150 000-200 000 bara det senaste året. Riksidrottsförbundet står för halva kostnaden, vi för den andra halvan. Ett 20-tal företag är med på ett eller annat sätt.
André Witt berättar att klubben hade planerat för 26 hinder från början, men fått skala ned till 20. Åtminstone i inledningsskedet.
– Det är meningen att alla ska få vara här, allmänheten kan använda banan på egen risk.
Den har också utnyttjats av Enköpingsbor fast banan inte riktigt varit färdig, några hinder har gått sönder och klubben har uppmanat i sociala medier om att respektera regler och anvisningar som satts upp på skyltar inför invigningen.
– Det mesta står som det ska, men vi har ändrat lite för att det ska vara ett event. Man räknar linjer, en linje med hinder och så löpning tillbaka, så upprepas det. Därborta har bågskyttarna fått flytta på sig cirka tio meter, visar han och pekar.
Utvecklingsmöjligheterna är stora. Andre Witt planerar för en barnbana och en handikappanpassad bana, "där på andra sidan parkvägen, jag har varit i kontakt med parasport Sverige som är jätteintresserade".
Efter helgens tävlingar är det flera tävlingar inplanerade i augusti-september.
När vi talas vid börjar det närma sig 300 anmälda, varav cirka 130 barn, och han säger att antalet deltagare är i paritet med den största av de fyra tävlingar som klubben arrangerat på tillfälliga banor.
– Nyligen var Pontus Sjöblom, VM-deltagaren från Åland, här.
Har du själv något favorithinder?
– Det är i så fall det här, 19 meter långa, med sin tekniska svårighetsgrad och internationella standard, en anledning till att Pontus ville komma hit.
Witt vill som sagt ha en separat barnbana i framtiden, men berättar att barn från 5-6 år, beroende på mognadsgrad, kan ha utbyte av banan.