RF-basen: Idrotten kan behöva mer stödpengar

En halv miljard kronor Àr pÄ vÀg. Men svensk idrott kan behöva mer stödpengar om coronakrisen fortsÀtter.
–Det Ă€r viktigt att markera redan nu, sĂ€ger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet. Arkivbild.

Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet. Arkivbild.

Foto: Noella Johansson/TT

Sport2020-03-30 05:35

Den 20 mars kom beskedet att regeringen gÄr in med 500 miljoner kronor i ett ekonomiskt stödpaket till idrottsrörelsen för att mildra effekterna av coronapandemin. Pengarna ska tÀcka idrottens inkomstbortfall i mars och april.

Men sedan dÄ?

Björn Eriksson utesluter inte att det kan behövas mer pengar om inte lÀget förbÀttras.

– Vi fĂ„r försöka leva sĂ„ gott vi kan pĂ„ de hĂ€r 500 miljonerna under det första halvĂ„ret, men skulle det hĂ€r elĂ€ndet fortsĂ€tta, och det Ă€r en poĂ€ng som jag kommer att vara vĂ€ldigt tydlig med, dĂ„ mĂ„ste vi naturligtvis komma tillbaka. Det Ă€r viktigt att markera det redan nu, sĂ€ger han.

Omöjligt att sÀga

Riksidrottsförbundet (RF) och Eriksson, som har varit tydlig med att alla inte kommer att kunna kompenseras fullt ut, har tidigare gjort en ekonomisk bedömning av hur idrotten drabbas mellan den 12 mars och 30 april. NÀsta steg Àr att rÀkna pÄ idrottens ekonomiska förlust i maj och juni.

Björn Eriksson menar att det "nÀstan Àr omöjligt" att svara pÄ hur mycket kostnaderna kan komma att öka, men slÄr fast:

– Det Ă€r av oerhört hög central betydelse att inte minst ungdomsverksamheten och hela den delen fortsĂ€tter. Annars fĂ„r du jĂ€ttestora problem med rörelseförmĂ„ga och fysisk aktivitet, men du fĂ„r ocksĂ„ en situation dĂ„ du plockar bort den ljusglimt som Ă€ndĂ„ finns hos nĂ€stan miljontals mĂ€nniskor, nĂ€mligen lusten kring idrott. Jag vĂ„gar inte sia vad siffran blir dĂ„, utan jag kan bara sĂ€ga att dĂ„ lĂ€r vi komma tillbaka. Vi ska göra vad vi kan för att ta oss igenom första halvĂ„ret eftersom vi ocksĂ„ kĂ€nner en solidaritet med samhĂ€llet.

"Inte dÀr Àn"

TT: Finns det redan planer pÄ ett nytt krispaket?

– Om det hĂ€r skulle fortsĂ€tta in över andra halvĂ„ret 2020, dĂ„ har vi börjat fundera över olika scenarion. Det handlar om att man tĂ€nker sig in i olika alternativ, dĂ€r det bĂ€sta alternativet Ă€r att vi har Ă„tergĂ„tt till normal verksamhet och det vĂ€rsta Ă€r att problemet med smittning och corona fortsĂ€tter. DĂ„ mĂ„ste vi upphĂ€va vĂ„r röst igen, men vi Ă€r inte dĂ€r Ă€n.

RF arbetar just nu med hur stödet pÄ 500 miljoner ska fördelas.

Björn Eriksson har tidigare sagt att han hoppas att de första pengarna ska kunna börja betalas ut i mitten av april, men vÀntar fortfarande pÄ att regeringen ska lÀgga fram sitt förslag sÄ att riksdagen kan fatta beslut.

– Det hĂ€nger lite pĂ„ regeringen ocksĂ„, vi kan ju inte dela ut nĂ„got vi Ă€nnu inte har fĂ„tt, sĂ€ger Eriksson.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!