OS-åskådare slipper karantän i Japan

Idrottarna i OS i Tokyo ska covidtestas var fjärde eller femte dygn. Men båda aktiva och åskådare slipper karantän efter inresa till Japan.

OS-organisationen i Tokyo har tagit fram nya riktlinjer. Arkivbild.

OS-organisationen i Tokyo har tagit fram nya riktlinjer. Arkivbild.

Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Sport2020-12-02 15:30

OS-organisationen i Tokyo har lagt upp tydligare riktlinjer inför de uppskjutna sommarspelen nästa år. De olympiska idrottarna måste uppvisa ett färskt negativt covid-19-test vid inresa till Japan och kommer sedan testas regelbundet, "var 96–120 timme" enligt den 54-sidiga rapport som presenterats.

Idrottarna uppmanas också att lämna Tokyo och Japan så fort som möjligt efter att de har tävlat klart, för att minska trycket i OS-byn. Totalt väntas drygt 15 000 deltagare till OS som är tänkt att inledas den 23 juli, nästan på dagen ett år efter det ursprungliga startdatumet.

Hur många åskådare som välkomnas till OS-arenorna är fortfarande oklart. I dagsläget måste utländska besökare i Japan sitta i karantän i 14 dagar, men det slipper OS-åskådarna precis som de aktiva. Men de måste följa regler kring såväl användande av munskydd som hejarop från läktarna.

OS-chefen Toshiro Muto konstaterar att de strikta säkerhetsföreskrifterna kommer att göra spelen annorlunda.

– Det kommer vara enkelt snarare än festligt, men jag hoppas att de blir något som kan röra och uppmuntra människor genom idrottens kraft, säger han.

Riktlinjerna är framtagna för att OS ska kunna genomföras, oavsett läget på vaccinfronten.

– När det gäller vaccinet, vi har precis börjat se positiva nyheter men i nuläget är det inte tillgängligt, säger Muto.

– Vad som skulle kunna hända är oklart ... Så vi jobbar under förutsättningarna att ett vaccin inte är tillgängligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!