Skosulorna möts av ett mjukare grusunderlag när entusiaster och förare rör sig genom depån vid Malmabanan i Västerås. Hade det inte varit för alla tilltufsade folkracebilar hade området sett ut som en camping under högsäsong, då husbilar, bussar och husvagnar står prydligt uppställda i rad.
Att en kaffebryggare puttrar i närheten av Enköpingsförarnas läger är det ingen som noterar. Jimmie Åhlén gör justeringar på teamets Saab innan racedagen ska dra igång. Fjädring och hjul justeras. Verktygen ylar.
Bakom ratten ska sonen Melvin Åhlén sitta. Han är 15 år och har kört bil i snart ett år, förvisso på en folkracebana, men det är en något kraftfullare maskin än vad hans jämnåriga brukar köra. Att sätta sig bakom ratten är något han tycker mycket om.
– Det känns bra att ha kontroll över en så stor bil. Ser man folk i min ålder som kör runt i en epa känner man sig lite bättre, säger Melvin Åhlén skämtsamt.
Melvin Åhléns Saab står parkerad bredvid hans namne och klubbkompis Melvin Wiman. De båda kör för Enköpings motorklubb och lägger ner mycket tid på sin sport.
– Det är varje dag efter skolan och varje helg, tills det är dags för tävling. Men det blir att man får skruva under tävlingarna också. Så det blir ganska mycket, säger Melvin Åhlén och fortsätter:
– I måndags var det åtta timmar i garaget. Men dagarna jag slutar skolan vid 16 så blir det kanske fyra timmar i garaget. Så det blir kanske 20 timmar i veckan, men det är värt det.
Den snart 16-årige Melvin Wiman lägger inte ner lika mycket tid, även om det också kan bli en hel del av fritiden som går åt till just folkrace.
– Det blir helger, och ett par eftermiddagar. Men skolan går före. Det här är en rolig hobby och verkligen något man kan lägga tid på, säger Melvin Wiman.
Melvin Wiman har hållit på med folkrace i cirka tre år. Han tycker, precis som sin klubbkompis, att den största charmen med folkrace är folket och samtalen runtomkring.
– Det bästa är gemenskapen. Förut var det inte lika mycket camping runt tävlingarna. Nu är det massa husbilar här. Det är mycket folk som kommer hit och kollar, säger Melvin Wiman.
I folkrace är bilarna hårdvaluta och reglerna tuffa. Efter att man kört ett varv på banan är bilen bara din resten av tävlingshelgen. När det är färdigkört är bilarna till försäljning och andra utövare får chansen att buda hem en bil som gått bra.
Att få ihop en raceduglig bil kostar cirka 15 000 kronor. När bilen sedan säljs får man tillbaka mycket av pengarna, men inte allt.
För Jimmie och Melvin Åhlén blev det ingen försäljning efter racet. Det sista heatet slutade med en olycka för Melvin Åhlén. Efter det var det inte mycket kvar av bilen.
– Melvin kom tvåa i b-finalen. Men där åkte han in i en betongvägg och skrotade hela bilen, summerar Jimmie Åhlén.
Hur gick det med Melvin?
– Han har lite ont i benen, men han har inte brutit något iallafall.
Hur känns det som förälder när något sånt händer?
– Det är klart man blir orolig. Men från hållet där vi stod såg det ut som han fick punktering och vinglade till och stannade. Jag såg inte. Men när bilen kom in i depån på gafflarna så såg vi att det bara var trasor kvar av den. Men det är som det är, det är bara att bygga nytt, säger Jimmie Åhlén.