Männen dominerar träningsplanerna

Den senaste statistiken visar att 30 procent av ledartillfällena på Upplands barn- och ungdomsträningar kopplas till kvinnor. "Vi är inte nöjda", säger distriktsidrottschef Dag Söderberg.

Målet från Riksidrottsförbundet är att minst 40 procent av tränarna inom barn- och ungdomsverksamheten på föreningsnivån ska vara kvinnor år 2025.

Målet från Riksidrottsförbundet är att minst 40 procent av tränarna inom barn- och ungdomsverksamheten på föreningsnivån ska vara kvinnor år 2025.

Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Sport2021-03-12 15:00

Datan från RF-Sisu Uppland har hämtats från 485 föreningar som sökt LOK-stöd under 2019. Där har 528 524 ledartillfällen samlats ihop från olika sporter.

Det man kan se är att männen är i stor majoritet när det handlar om vara ledare för föreningsdriven barn- och ungdomsidrott. Cirka 70 procent av ledartillfällena är kopplade till män.

Jämfört med statistik från 2017 har det skett en liten förändring. Då var cirka 28 procent av ledartillfällena kopplade till kvinnor som 2019 var cirka 30 procent. Distriktsidrottschef på RF-Sisu Uppland Dag Söderberg är inte nöjd med siffrorna.

– Det är inte så bra. Vi har ändå de sista åren inom idrotten jobbat mycket med jämställdhetsfrågan, men det har inte fått så stort genomslag, säger han och fortsätter:

– Vi är inte nöjda med den statistiken på något sätt. Vi vill ha 40 procent och för det krävs ytterligare arbete.

Målet från RF är att det år 2025 ska vara mer jämlikt mellan könen på tränarpositionen i Sverige. Till 2025 är deras plan att: "Andelen kvinnliga och manliga tränare inom respektive idrott uppgår till minst 40 procent – inom barn- och ungdomsverksamheten på föreningsnivån – vid riksidrottsgymnasierna (RIG) – vid nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU) – vid SF:s landslagsverksamhet (RF, 2017)". Så står det i deras plan "Strategi 2025".

– Vi vet genom forskning och erfarenhet att vill vi utveckla idrotten och föreningarna är det en mer jämställd organisation som behövs, säger Söderberg.

Ett framsteg är att fler kvinnor går tränarutbildningen. År 2020 var det 173 stycken som avslutade grundtränarutbildningar i Uppland där 54 procent var kvinnor. En stor ökning från föregående år där siffran låg på cirka 39 procent.

– Det är glädjande att vi ligger runt 50 procent strecket. Det gäller att de också tar nästa steg i sin utbildning. Ju högre upp man kommer och bland elittränare är det färre kvinnor, säger Söderberg.

Könsfördelning

Könsfördelningen bland ledare i Uppland.

Totalt: 70% män och 30% kvinnor.

Stora sporter (sett till antal utövare): Fotboll, 84% män, innebandy, 82% män, ishockey, 91% män.

Antal män som ledare uppdelat på kommunnivå: Enköping (74%), Uppsala (73%), Östhammar (73%), Tierp (72%), Knivsta (70%), Älvkarleby (69%), Heby (68%), Norrtälje (67%), Sigtuna (66%), Håbo (57%).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!