Livet i Långtora Grand Slam för familjen Vinciguerra

Det före detta tennisproffset Andreas Vinciguerra och hans familj är på väg att göra Långtora till en ny tennismetropol.

Eleonor och Andreas bor mitt i sin dröm. Vid den vänstra husknuten ligger restaurangen som Eleonor satsar allt på. Vid den högra husknuten ligger tennisbanorna som Andreas lever för - och på.

Eleonor och Andreas bor mitt i sin dröm. Vid den vänstra husknuten ligger restaurangen som Eleonor satsar allt på. Vid den högra husknuten ligger tennisbanorna som Andreas lever för - och på.

Foto: Håkan Wikström

Sport2021-10-28 06:00

Ungefär en mil norr om centrala Enköping ligger Långtora. På vägen dit omges området av öppna fält och gröna skogar, vilket nästan ger en känslan av att man befinner sig mitt i en Olof Thunman-dikt. När man sedan kör in på Långtoras Hund och Jakt-gård möts man av flertalet röda, stugliknande hus och några kilometer bort hör man skotten från en av de pågående jaktturerna. Ytterligare några faktorer som bara förstärker ens idylliska uppländska bild av platsen.

Utöver hundträning, jakt och boende bedrivs här också tennis och padel, och bara några meter från en av tennisbanorna bor Andreas- och Eleonor Vinciguerra tillsammans med barnen Ebba, Dion, Mille, Wilja och Zet. De flyttade hit från Malmö för drygt ett år sedan och trots de stora skillnaderna platserna emellan har familjen anpassat sig väl.

– Hela familjen trivs verkligen riktigt bra, vi har bara fått fina intryck av Enköping, säger Andreas.

– Här märker man också av hur otroligt tyst och mörkt det kan bli. I Malmö blev det ju aldrig riktigt så, iallafall inte alls som det kan bli här, säger Eleonor.  

undefined
Andreas och Eleonor tillsammans med barnen Wilja, 5 år, och Zet, 3 år.

Att de bor i Långtora och så nära tennisbanorna är förstås ingen slump. Andreas Vinciguerra är en före detta tennisspelare som har spelat Grand Slam-turneringar vid fem olika tillfällen och tagit sig till två finaler i Swedish Open. I Stockholm Open år 2000 vann han dessutom mot den schweiziske storstjärnan Roger Federer efter två set. 

Men efter den drabbningen fick inte "Vinci" lika mycket fart på karriären som Federer då stora delar av hans tid inom tenniseliten präglades av skador. Men hans passion för tennisen försvann inte, i dagsläget känns den nästan större än någonsin. 

Det är nämligen ett initiativtagande från Andreas som har lett till att det kommer anordnas åtta ITF-futures på Långtora nästa sommar, fyra tävlingar inom herrsidan och fyra för damerna. Denna turnering blir således den största ITF-turneringen, inte bara i Sverige utan i hela Europa. 

Efter att ha pratat med familjens gode vän Jens Lackmann, som även är ägare för Långtora Hund och jakt-gård, blev Andreas rekommenderad att satsa fullt ut på detta. Lackmann kommer i sin tur investera drygt 6.5 miljoner kronor i tävlingarna.

– Vårt mål är att göra de bästa futuretävlingarna som finns och jag tror vi har en grym möjlighet att göra det härute. För i och med detta blir ju Långtora och samtidigt Enköping en av de största tennisaktörerna i världen. Bara i Sverige dubblas det totala antalet seniortävlingar, säger Andreas

– Länder som Spanien och Italien har ju länge haft fördelar med flera tävlingar på hemmaplan. Så det här blir ju ett enklare sätt för svenska spelare att plocka poäng och konkurrera internationellt, utan att behöva åka runt en massa för en enda tävling, säger Eleonor. 

Ser man även till det logistiska är mycket redan på plats. Boende till spelare samt besökare är till stor del redan tillgängligt och tennisbanor finns det gott om, som dessutom ska snyggas till ännu mer innan nästa sommar. 

Det kommer även läggas mycket resurser på restaurang- och caféverksamheten, vilket Eleonor kommer ansvara för.

– Vi kommer göra en totalrenovering av restaurangen, bygga en uteservering och förhoppningsvis få till ett mysigt café. Vi vill att det här ska vara en enda stor upplevelse där folk kan njuta av tennis, naturen, god mat och få den här lokala känslan. Det blir en fin gemenskap också när alla samlas på ett och samma ställe.

undefined
Eleonor och Andreas bor mitt i sin dröm. Vid den vänstra husknuten ligger restaurangen som Eleonor satsar allt på. Vid den högra husknuten ligger tennisbanorna som Andreas lever för - och på.

Det kan nästan kännas surrealistiskt att föreställa sig ett sportarrangemang av denna magnitud på ett gärde i Långtora. Det är även möjligt att det påverkade Svenska Tennisförbundets bedömning kring planerna. Första samtalet med förbundet hölls i mars, därefter skulle det dröja till augusti innan det blev grönt ljus.

– Jag tror det blev lite för stort för dem vilket gjorde att de såg mer hinder än möjligheter. Men vi har diskuterat mycket och de ändrade sig rätt fort ju mer konkreta svar vi gav dem på vad vi ville åstadkomma, säger Eleonor.

Det är ett nytt liv familjen Vinciguerra har startat och det är minst sagt ett ambitiöst projekt de gett sig in i. Allt planeringsarbete är dock redan klart men det är en del som återstår i det rent praktiska. Både Andreas och Eleonor vet vilken potential som finns i Långtora för att genomföra något stort. Framtidsutsikterna är bara positiva.  

– Det är inte som att gå till jobbet, det har snarare blivit en livsstil, säger Andreas.

undefined
I slutet av tennisnätet ligger Andreas och Eleonors nya hem i Långtora. De bor mitt i sin dröm.
Det här har hänt

Familjen Vinciguerra flyttade till Långtora augusti 2020. Redan då var drömmarna att arrangera flertalet futurestävlingar i full gång. 

I mars hölls de första samtalen med Svenska Tennisförbundet, som till en början var aningen försiktiga med att ge klartecken för projektet. Andreas och Eleonors ursprungsidé var att anordna 20 ITF-tävlingar.

I augusti bekräftades det att åtta Futurestävlingar ska hållas i Långtora nästa sommar. Det som återstår nu är främst de praktiska bitarna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!