"Kan spräcka ett revben men ändå glädjas över en snygg tackling"

Enköpings egna Monkey Wrench Rollers träningspass bjuder på derby-kyssar, tacklingar och alter egon.
Efter årsskiftet kan den som vågar utmana sig själv på rullskridskor.

Jenny Green har tolv år bakom sig i roller derby och är nu tränare i Enköping. Gemenskapen håller henne kvar, menar hon.

Jenny Green har tolv år bakom sig i roller derby och är nu tränare i Enköping. Gemenskapen håller henne kvar, menar hon.

Foto: Annie Engström

Sport2024-12-30 05:00

Ute har mörkret lagt sig och i foajéns fönster lyser adventsstjärnor. Höga skratt och dov musik strömmar ut från en gympasal. Det är Monkey Wrench Rollers som har samlats för roller derby-träning.

– Det är som rugby på rullskridskor, fast utan boll, säger nybörjaren Rebecca Lindfors medan hon spänner åt sina knäskydd. 

Rebecca Lindfors testade roller derby i september efter att hon sett en annons på Facebook och fastnade direkt. Hon tycker att laget är ett välkomnande gäng som har kul tillsammans. Nu har hon precis slutfört sin tremånaders nybörjarkurs och hoppas kunna tävla med laget i framtiden. 

– Nybörjare kan utvecklas fort, är de aktiva så kan de spela sin första match inom ett halvår, säger tränaren Jenny Green och syftar på seriespelet som laget spelar.

Monkey Wrench Rollers startade 2018 och består av spelare i åldrarna 17 till 51. I Sverige finns det 26 roller derby-föreningar med lag från Pajala i norr till Malmö i söder.

Roller derby är en regeltung, fullkontaktsport på rullskridskor. Ursprunget som underhållningssport märks av än idag, inte minst i de dramatiska krigssminkningar och färgstarka derbynamn som spelarna använder. Två lag tävlar genom att åka runt på en oval bana. En i vardera lag bär en stjärna på sin hjälm och agerar jammer. Jammerns uppgift är att tackla och finta sig förbi motståndarlagets försvarare och på så sätt få poäng. 

– Jammern är som bollen i andra sporter, skrattar Jenny Green.

Jenny Green är lagets mest rutinerade spelare och även tränare. Hon har varit aktiv inom roller derbyn i tolv år. Hon föll för den showiga aspekten av sporten men fastnade för gemenskapen och “kom som du är”-andan. Hon förklarar att det är en fartfylld sport med strategiskt tänkande och många tacklingar. 

– Man kan spräcka ett revben men ändå glädjas över en snygg tackling, skrattar Jenny Green och trär en stjärnprydd mössa över sin hjälm innan hon rullar tillbaka till laget. 

Utöver hjälm med visir, bär spelarna skydd på knäna, armbågarna, handlederna och tänderna. Däremot lämnas en stor del av kroppen oskyddad. Blåmärken, eller derby-kyssar som de själva kallar det, hör därför till sporten. 

Träningen har dragit igång och den tidigare dova musiken har höjts. Lokalen fylls av klampande och rullande när rullskridskor far över gympasalsgolvet. Uppvärmningen består av lekar som hämtade från skolgården. Skratt sprider sig i gruppen när de leker leken “korv med Bruise”. Uppvärmningsleken är namngiven efter lagkamraten Cara Grote, vars derbynamn är Bruise Vain. Faktum är, trots gemenskapen i laget, så kan spelarna knappt varandras riktiga namn. 

– Vi kallar varandra för våra derbynamn, säger man något annat så fattar vi inte vem den pratar om, skrattar Cara Grote genom sitt svarta tandskydd. 

Derbynamn är en stor del av roller derby-kulturen och används av spelare, tränare och domare på planen. Namnen förstärker sportens lekfulla sida och ger spelarna möjlighet att uttrycka sin personlighet.

– Det är kul med namnen, man får kliva in i ett alter ego, säger Bea Lind som har derbynamnet Deadbeat. 

För laget handlar roller derby om mer än bara fart och tacklingar – det är en plats där man kan utvecklas, ha kul och vara sig själv. Frö den som är sugen på att testa så erbjuder Monkey Wrench Rollers en prova-på träning i början av 2025.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!