Jubilerande Göta MS laddar för nya framgångar

Göta MS historia går som en röd tråd mellan efterkrigstidens pansarregemente och den tävling som planeras i Härkebergaskogarna nästa helg.

Den tidigare tävlingsföraren, förbundskaptenen i enduro och expertkommentatorn på SVT, Lars-Göran Ståhl, har varit ordförande i Göta MS sedan 2016.

Den tidigare tävlingsföraren, förbundskaptenen i enduro och expertkommentatorn på SVT, Lars-Göran Ståhl, har varit ordförande i Göta MS sedan 2016.

Foto: Anders Liljestrand

Sport2020-11-04 19:00

Regnet öser ner när EP träffar klubbens ordförande sedan fyra år, Lars-Göran Ståhl.

– Ett riktigt kanotväder, va, hälsar vi på parkeringen till Nya Pepparrotsbanan.

Ett uttryck som blev väl citerat i samband med hans roll som expertkommentator för Sveriges Television vid Gotland Grand National några dagar tidigare.

Vi skyndar inomhus till klubblokaler som fått en ordentlig uppfräschning lagom till 70-årsjubiléet.

– Vi har dragit ny belysning, moderniserat köket och gjort toaletterna handikappanpassade liksom ingången till klubbhuset, berättar han.

Göta MS, som fick sitt namn av Göta pansarlivgarde i Enköping och valde majoren Harald Bråkenhielm till sin första ordförande 1950, har drygt 1100 medlemmar.

Var står klubben idag?

– Bra, stabilt tycker jag. Vi har en stomme på runt 20 personer som är väldigt aktiva i olika ledarroller.

Ståhl tycker att det ser ljust ut även sportsligt.

– Crossen tog fart på allvar igen 2017 med en grupp nya klubbmedlemmar. Inom enduron är det många unga lovande förare på gång.

Har förklarar att markhyra till Fortifikationsverket är en av de största utgiftsposterna. Klubbens årsomsättning ligger, enligt Ståhl, runt miljonstrecket. Det ideella engagemanget är ovärderligt. 

– Därför är arbetsplikt för alla medlemmar två dagar om året, en förutsättning för verksamheten. Det krävs till exempel 25 flaggvakter vid en vanlig tävling, säger han.

undefined
Nya Pepparrotsbanan, Enköping. Augusti 2019.

Här lyfter han fram kommittéarbetet, med Markus Marteliusson som leder crosskommittén och Niklas Gustafsson som ansvarig för enduron, som viktigt i sammanhanget.

Vilka utmaningar ser du?

– Den främsta är att vara en attraktiv förening, på alla sätt, säger han.

Hur är man det?

– Man erbjuder organiserad träning och har välutbildade ledare. Ser till att ge stöd till förare när de åker på tävlingar och har en bra organisation, att klubben står bakom en i med- och motgång, säger Lars-Göran Ståhl.

Han tar själv upp den tragiska olyckan för ett och halvt år sedan när en ung medlem förolyckades på träning.

– Organisationen sattes på hårda prov då med krishanteringen. Gemensamt har vi ändå som klubb lyckats gå stärkta ur det som hände, säger han.

undefined
Crossverksamheten på Nya Pepparrotsbanan pågår under sommarhalvåret, berättar Göta MS ordförande Lars-Göran Ståhl, "medan enduron kör året runt".

Nästa helg arrangeras Götapokalen i enduro norr om Enköping för 66:e gången, publikfritt på grund av pandemin och med cirka 150 deltagare.

En av höjdpunkterna 2021 är sista helgen i september. Då avgörs den avslutande SM-deltävlingen här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!