"Har fått ett oerhört stöd"

Sorgearbetet efter onsdagens olycka på Pepparrotsbanan i Enköping där en ung motocrossförare avled går vidare. Under torsdagen anordnade Göta MS en minnestund för sina medlemmar och sörjande. "Tror att det var viktigt att få vara tillsammans", säger klubbens ordförande Lars-Göran Ståhl.

Under torsdagen hölls en minnesstund vid motorstadion i Enköping.

Under torsdagen hölls en minnesstund vid motorstadion i Enköping.

Foto: Robin Widing

Sport2019-05-17 14:00

Många kom till motorstadion och Pepparrotsbanan under torsdagen för att visa sin respekt och delta i det gemensamma sorgearbete som just nu pågår inom Göta MS.

– Jag skulle uppskatta att det var 50-70 personer som kom och jag tror det var viktigt för folk att få vara tillsammans och prata med varandra, säger klubbens ordförande Lars-Göran Ståhl.

Han själv höll ett anförande under minnesstunden, som också innehöll en tyst minut.

– Det var en märklig stämning. Efter att jag hade pratat var det bara otäckt tyst och jag tror folk liksom var som förstenade av alla känslor som finns efter att någon sånt här inträffat.

– Men jag tror att många upplevde det som befriande att vara på plats och uppskattade att kunna få prata med varandra. Det märktes också efter själva minnesstunden och den avslutade tysta minuten – folk stannade kvar och fortsatte prata med varandra.

Minnesstunden var också en del i det arbete man gjort gällande krishantering sedan olyckan hände.

– Det arbete inleddes ju omgående för de som var närmast inblandade i återupplivningsförsök och så vidare. Sedan har vi kopplat in professionell hjälp med sorgearbetet för familjen och det är även någon som finns på plats för de personer som var direkt inblandade efter att olyckan skedde.

Hur skulle du beskriva att de personerna mår?

– Jag har upplevt att alla har kunnat gråta ut och få utlopp för sina känslor, medan vissa kanske fortfarande befinner sig i någon slags förnekelse. En person kan inte hålla koll på hur alla mår, men genom att vara tillsammans så kan vi fånga upp varandra och ta hand om varandra. Det var också en anledning till varför det var viktigt att träffas.

Samtidigt har förbundet, Svemo, funnits till hans för klubben.

– De har varit väldigt på tå sedan det här inträffade och stöttar oss väldigt mycket, utan att tränga sig på. Vi får fria tyglar att använda de resurser som vi vill och som de kan bistå med, säger Ståhl.

Samtidigt har stöder kommit från många håll i landet och från många andra föreningar. Det berättar Markus Marteliusson, kontaktperson för klubbens motocrossverksamhet.

– Vi har fått oerhört mycket stöd från andra klubbar, främst från de andra runt omkring här i Mälardalen. Vi är som en liten familj inom den här sporten, och "communityn" har visat ett jättestöd i form av fina gester, inte minst till den drabbade familjen. De är inte ensamma i det här och det är så oerhört viktigt att de känner just det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!