Syftet att tillgängliggöra utrustning för utlån till personer med funktionsnedsättning.
Det riksomfattande projektet är tänkt att pågå i tre år.
– Vi tror att det finns många saker för den här målgruppen som står oanvända i förråd på skolor, idrottshallar och föreningslokaler, säger Lena Olsson, ordförande i Fritidsbanken Sverige, i ett pressmeddelande.
Parasport Sverige, Kronprinsessparets stiftelse, Riksidrottsförbundet, Myndigheten för Delaktighet, Generation Pep, DHR, Funktionsrätt Sverige och Region Värmland står bakom projektet med arbetsnamnet “Parateket”.
– Parateket kommer att få stor betydelse för många människors delaktighet och hälsa, säger Mikael Wahldén, handläggare på Allmänna Arvsfonden.
I Enköpings kommun har Fritidsbanken en femårig historia i föreningsregi. Förra året beslutade upplevelsenämnden att Fritidsbanken ska bli en ordinarie del av nämndens uppdrag och att en central Fritidsbanken föreslås öppna i Idrottshuset, med en filial i föreningsregi i Örsundsbro.
Fritidsbanken
Fritidsbanken startade i Deje 2013 och finns idag på 103 platser i Sverige, varav sex i Uppsala län. Kommunerna Enköping och Uppsala har två var, Tierp och Håbo varsin, medan en snart startas i Knivsta. 2020 lånades totalt 307 000 artiklar på Fritidsbanken Sverige.
Dåvarande Lagunda AIK var först ut i Uppsala län 2016. 2018 startade Enköpings Rugbyklubb Fritidsbanken på Västerleden i ett tidsbegränsat projekt.