I utkanten av Enköping, precis vid E18 i höjd med Annelund huserar Kampsportsklubben P2 BJJ. Vi kommer till lokalen under sen eftermiddag, strax innan kvällens jiujitsu-träningar börjar.
På plats är Espen Kihlman och Dinah Strid. De tränar själva brasiliansk jiujitsu (BJJ) och under januari ska de börja leda träningsgrupper för barn och ungdomar med NPF-diganoser.
Tränaruppdraget blir inte det första för Dinah Strid. Trots att hon fyller 16 i år har hon som ledare hunnit med att hålla i träningsgrupper tidigare. Hon har också en imponerande meritlista på tävlingsmattan med VM-deltagande och EM-guld som höjdpunkter, så här långt.
I slutet på januari tar hon nästa steg i idrottskarriären när hon tar sig an en träningsgrupp med annorlunda förutsättningar. Dinah Strid berättar att andra föreningar har inspirerat till att satsa inkludering.
– Vi såg att andra klubbar valde att inkludera alla. Då blev det en fråga för styrelsen och jag var på den idén. Det lät väldigt spännande. Så jag och min tränare (Espen Kihlman) ska börja hålla i den här gruppen, förklarar Dinah Strid.
Just brasiliansk jiujitsu tror Dinah Strid kan passa personer som lever med NPF. Inför uppstarten i Enköping har Dinah Strid besökt andra föreningar som också satsar på NPF-grupper för att få tips och inspiration inför träningsstarten. Hon har också bekanta som upplever att träningsformen fungerar bra för dem.
– Jag har en kompis med NPF som tränar i Stockholm. Hon säger att det ökar koncentrationen och att hon får energi av träningen. Jag tror att det är en bra plats att vara social på också. När vi tränar kommer vi inte ha långa pass och inte alltför många i gruppen. Så för dem med NPF-diagnoser som gör det sociala svårare tror jag att upplägget kommer att vara bra.
Tränarkollegan Espen Kihlman menar att en av lockelserna med sporten är att man alltid får tillbaka det man ger. Både i form av tid och arbete på träningsmattan:
– Det är en fantastiskt rolig träningsform tycker jag. Jag brukar säga till barnen som tränar att jag älskar BJJ för att det är svårt och jobbigt. Det är svårt att lära sig. Man får ingenting gratis i kampsport. Du måste lägga ner tiden för att få ut något av det. Men det du lägger in i tid får du också tillbaka i hur duktig du blir, säger Espen Kihlman.