Engsund inledde sin "hemmajul" med seger

För första gången på fem år har Luleåbacken Oscar Engsund fått möjlighet att fira jul "hemma" i Småland. Han inledde sin vistelse i Oskarshamn med att ge sig själv en tidig julklapp i form av en seger mot moderklubben. –Skönt att vända och vinna, jag vill att det ska gå bra för IK, men man gör först och främst allt för mitt eget lag, säger Oscar Engsund efter Luleåsegern med 5-2.

Luleå såg till att förlänga Oskarshamn dystra svit. Arkivbild.

Sport2020-12-19 17:45

Oskarshamn tog tidigt ledningen i matchen då backen Oliver Larsen drev upp pucken och lyckades tråckla in den bakom Luleåmålvakten David Rautio. När sedan Kim Strömberg, strax efter den första pausen, ökade på till 2-0 såg det lovande ut för hemmalaget.

Men Luleå var laget som ägde den andra perioden – totalt. Strax efter Strömbergs mål gjorde Luleå fyra mål inom loppet av två minuter och 27 sekunder.

– Fyra lägen och fyra mål. De (Oskarshamn) är luriga att möta, skönt att vi kunde vända underläge till seger, säger Oscar Engsund.

"Blir julfirande utomhus"

Chris Desousa, Jonas Berglund och Jack Connolly var Luleås övriga målskyttar i perioden.

– Vi har en del kvar att jobba med när det gäller vår jämnhet. Men skönt att gå på julledighet med två vinster, säger Oscar Engsund och tänker på att Luleå besegrade moderklubben även hemma i Norrbotten i torsdags.

I den tredje perioden fastställde Niklas Olausson slutresultat innan laget påbörjade den långa resan norrut hem till julfirande. Men då Luleå spelar sin nästa match först den 28 december valde Oscar Engsund att stanna kvar ”hemma” i Oskarshamn.

– Jag har haft corona och har antikroppar. Det blir julfirande utomhus med familjen här, skönt att släppa hockeyn och koppla av innan vi kör i gång igen i mellandagarna, säger Oscar Engsund.

Smålandsderby väntar

Måndagens Smålandsderby hemma mot Växjö blir Oskarshamnsspelarnas sista möjlighet att ge sig själva en seger som tidig julklapp. För lagkapten Jonas Engström innebär matchen även ett möte med tidigare lagkamrater då han inledde förra säsongen som Växjöspelare innan det blev en återkomst till Oskarshamn.

– Det spelar ingen roll vilket lag som står på andra sidan. Vår ambition är att vinna matchen på måndag, säger Engström.

Oscar Engsund håller tummarna för att även tvillingbrodern Filiph Engsund, forward i Oskarshamn, ska få fira jul som nybliven vinnare.

– Hoppas verkligen att de vinner mot Växjö och kommer ur sin förlusttrend, säger han.