År av jobb på utskälld bana: Snart kan drömmen vara sann

Den omdiskuterade discgolfbanan är bara ett beslut ifrån att bli verklighet. Föreningens Jesper Asplund har lagt hundratals timmar på projektet som snart kan få grönt ljus.

Jesper Asplund och Enköpings discgolfförening hoppas att kunna ha en färdig bana den 1 juni.

Jesper Asplund och Enköpings discgolfförening hoppas att kunna ha en färdig bana den 1 juni.

Foto: Andreas Segersköld

Sport2024-12-12 19:00

Under torsdagskvällen sammanträder politikerna i tekniska nämnden i Enköping. På agendan har de bland annat ett arrendeavtal. Godkänner nämnden avtalet kommer en discgolfbana att anläggas i skogen i närheten av Ängslyckan.

Jesper Asplund är ordförande i Enköpings Discgolfförening. Det är också han som tillsammans med Jonas Eriksson och Emil Norrström drivit projektet att få till en bana i Enköping.

Jesper Asplund berättar att han lagt hundratals timmar på att få till discgolfbanan:

– Jag har hållit på med det här i 2,5 år nu och det har tagit galet mycket längre tid än vad jag trodde att det skulle ta. 

Utöver möten med olika kommunala instanser och inspektion av potentiella platser att anlägga banan har det varit mycket tid som gått till att söka bidrag och att bilda discgolfföreningen.

Skulle tekniska nämnden godkänna arrendeavtalet fortsätter arbetet med banan, som ska planeras och sedan anläggas innan det är dags för spel i skogen.

Bansträckning och bandesign ska färdigställas. Moment som föreningen hoppas är klara i vår. Därefter behöver man göra plats för banan i skogen och sätta upp korgar och annan utrustning. Förhoppningen är att banan ska vara spelklar till sommaren.

– Vi har suttit ned med Upplevelseförvaltningen och gjort ett förslag till tidsplan. Vår ambition är att det absolut senast ska vara klart 1 juni. Det är utifrån föreningens perspektiv. Det tycker de också låter rimligt.

Tidigare har Jesper Asplund satt höga mål och tidsramar som inte gått att hålla.

– Jag har varit naiv förut, det här är väl fjärde deadlinen som jag sätter, men jag hoppas. 

Banan kommer att finansieras genom både investeringsstöd från kommunens upplevelsenämnd och anläggningsstöd från RF SISU, samt genom sponsorer. Den totala kostnaden är svår att slå fast menar Jesper Asplund, men föreningen hoppas hålla sig under en budget på en halv miljon kronor.

undefined
Förslaget att lägga en bana i Brännskogen var inte föreningens, utan kommunens.

– Det enda vi vet är vad materialet till banan kommer att kosta. Skogsröjningen har vi inte kostnaden på. Vi har fått en uppskattning från kommunen, och den uppskattningen gäller Brännskogen. Då sas att skogsröjningen skulle kosta 250 000 kronor och för själva banan låg kostnaden på cirka 210 000 kronor. 

Det har varit en del turer kring var den här banan ska vara. När Brännskogen föreslogs rörde det upp en del känslor. Hur var det för er?

– Det var ganska jobbigt faktiskt. Det var inte vi som pekade ut Brännskogen. Vi tre som driver det här har alla små barn. Vi har precis så mycket tid så vi hinner att spela discgolf. Men ska man försöka driva en förening, få till en bana och på sikt driva ungdomsverksamhet så behöver banan vara ganska närliggande. Vi alla bor här i Fanna, så vår ambition var att ha en bana ganska centralt.

När kommunen pekade ut Brännskogen tyckte discgolfföreningen att det lät som ett bra alternativ och skrev på ett intentionsavtal om att anlägga en bana i området. Därefter kom reaktioner från föreningarna som är aktiva i Brännskogen.

– Vi tyckte att det lät bra, skrev på intentionsavtalet. Sen ringde EP. Sen såg jag repliken från orienteringen. Så jag ringde upp ordföranden i orienteringsklubben (Mats Lilja, OK Enen) och förklarade att det låter som att vi jobbar för att sänka orienteringen. Och att det inte är vår ambition, vi vill få ut fler människor i skogen. Inte färre. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!