Det är inga lätthanterliga figurer som trädgårdsmästarutbildningen plockar in i årets idéträdgårdar. Den lättstötta och lata tomten, förrädiska älvor och burdusa troll.
Årets tema för trädgårdarna är nordiska väsen.
Det är fjortonde året i rad som eleverna vid trädgårdsmästarutbildningen bygger upp de fem små idéträdgårdarna, ett examensarbete som är både omfattande, inspirerande och utmanande.
– När jag såg förra årets trädgårdar måste jag erkänna att jag undrade om vi skulle fixa det. Men nu känns det jättekul, roligt och konkret, säger eleven Annika Eriksson.
Nils Kirkegaard tycker att utbildningen ger en bra grund för det kommande examensarbetet.
– Vi har haft mycket kurser som vi har nytta av nu, vi har bra koll och det är en bra dynamik i grupperna.
Temat, där skog och natur är övergripande, gör att det finns en stark röd tråd i trädgårdarna, utan att de för den skull blir likartade.
– Det är roligt att eleverna valt mycket naturlikt material i sina trädgårdar och gestaltningarna är fantastiska och fångar temat klockrent, säger Lena Biärsjö, ansvarig lärare för idéträdgårdarna.
De fem trädgårdarna är omkring 60 kvadratmeter stora och ligger på en linje förbundna med en stig.
Vid ingången i öst inleder gårdstomten. En liten gubbe, stark men lat, mallig och lättstött. Håller man sig väl med honom vakar han noga över gården och håller den i gott skick.
– Vi försöker fånga hans karaktär med färg och frodig grönska, det är ordnat och hemtrevligt och vi ser små fotspår här efter tomten, säger Christin Halling i gårdstomtegruppen.
Följer man stigen kommer man in i älvornas trädgård där skönhet och mystik råder bland de nyckfulla älvorna. Hos näcken rinner en slingrande bäck, hos trollet finns både en skogssal och flyttblock och hos häxan längst i väster är det mer huller om buller, med stora blad och förvridna grenar, så som häxor vill ha det.
– Det ska finnas något för alla besökare och vi hoppas att det kan ge inspiration till vanliga trädgårdar, säger Annika Eriksson.
Nu ska eleverna ut och jaga sponsorer till idéträdgårdarna som bekostas till största del genom sponsring. Kommunen ställer också upp med material och viss hjälp med tyngre arbeten.
I början av juni börjar skådespelet med byggandet av trädgårdarna, vilket brukar följas av många Enköpingsbor. Invigning av idéträdgårdarna sker onsdagen den 17 juni.