Anledningen till att scheman läggs om är att Sverige kritiserats av EU-kommissionen för att systematiskt bryta mot EU:s arbetstidsdirektiv, där reglerna om elva timmars dygnsvila inte följts. Just nu håller Enköping därför på att se över hur de ska anpassa schemat för vård-och omsorgspersonal vars nuvarande arbetstider inte är förenliga enligt de nya kraven. Förändringen kommer att innebära fler men kortare pass och från fackligt håll hoppas man nu att kommunerna ska satsa på att anställa fler för att få ihop bemanningen.
– Vi har en stor underbemanning inom vården idag och många arbetsgivare har pressat flera pass på personalen för att få verksamheten att gå ihop. Ska man få till en bemanning som tar hänsyn till kravet på dygnsvila kommer de att behöva rekrytera fler för att få verksamheten att gå ihop, säger Emil Thyr, avdelningsordförande för Kommunal region Mitt.
I nuläget har Enköpings kommun inga planer på nyrekryteringar inom vården.
– Det är upp till varje verksamhet lokalt att se över och anpassa sitt schema efter kraven sen får vi utvärdera hur det fungerar. Just nu vet vi inte om vi behöver anställa fler eller inte. Skulle det visa sig att vi behöver göra det får vi ta ställning till det då, säger kommunens äldreomsorgschef Maria Palm.
Har ni råd att nyanställa om det behovet skulle uppstå?
– Det beror på hur det behovet ser ut. Skulle det vara så att förvaltningens behov ändras får vi signalera det till politiken.
Enligt Palm finns det finns olika sätt att lösa 11-timmars dygnsvilan på, till exempel att personalen får börja eller sluta senare, arbeta kvällspass före ledighet eller arbeta flera kvällspass efter varandra. Facket vittnar om att många är oroliga över att schemaförändringen ska påverka deras privatliv negativt.
– Det finns de som är rädda att de inte kommer få ihop vardagen då schemat till exempel försvårar hämtning och lämning av barn. Det är viktigt att de anställda involveras i diskussionerna om hur scheman ska se ut och att de får möjlighet att påverka sina arbetspass, säger Thyr.
Maria Palm säger att hon har förståelse för de som oroas över nya arbetstider och att kommunen arbetar för att alla ska ha en bra arbetsmiljö.
– Det är alltid en utmaning med schemaläggningar, de kan upplevas väldigt olika individuellt av medarbetarna. Vi måste följa arbetstidslagen och försöker genomföra den här ändringen på bästa sätt.