Djurägare drabbas när smådjurskliniken har nattstängt

Sjuka eller skadade smådjur kommer få lov att söka nattlig akutvård någon annanstans än i Uppsala i sommar.

På smådjurkliniken kommer man ha begränsade öppettider i sommar. Hästkliniken och ambulatoriska kliniken kommer att ha öppet dygnet runt som vanligt.

På smådjurkliniken kommer man ha begränsade öppettider i sommar. Hästkliniken och ambulatoriska kliniken kommer att ha öppet dygnet runt som vanligt.

Foto: Niklas Skeri

Veterinärvetenskap2023-06-12 05:00

Nu står det klart att Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) ändrar och begränsar sina öppettider på smådjurskliniken mellan vecka 25 och 32. Anledningen till nedstängningen är den nationella bristen på veterinärer i kombination med att man måste låta veterinärerna man har till förfogande ha semester.

– Kombinationen gjorde att vi valde att bemanna lite mer koncentrerat över dag och kväll för att prioritera återhämtning för personalen och göra kompetenssatsningar som vi ser att vi behöver få in i verksamheten. Det är bakgrunden, säger Jenny Hedenby tf verksamhetschef på smådjurskliniken på Universitetsdjursjukhuset, vid SLU i Uppsala. 

Om man under perioden har ett djur som behöver akutsjukvårt kommer universitetsdjursjukhuset erbjuda hjälp över telefonen för rådgivning, men om den päls- eller fjäderprydde vännen skulle behöva läggas in över natten kommer kliniken hänvisa till andra djursjukhus.

– Dagtid och ända in på vardagskvällar går det jättebra att ringa oss. Det bästa för djurägarna är att ringa och få hjälp med råd om vilken typ av vård som djuret bedöms vara i behov av. Pratar vi sen kväll och natt behöver man kontakta en nattöppen klinik, och det finns i Stockholm med omnejd i princip. Som djurägare ska man vara trygg i att det går att få hjälp, säger Jenny Hedenby.

Emelie Svensson arbetar som veterinär på Din veterinär i Enköping. Hon berättar att de begränsade öppettiderna under sommaren har märkts av även tidigare år. Hon berättar att de inte längre skickar patienter till Uppsala, där att de märker att det är svårt för patienterna att få vård där.

– Det vi märker är att när vi öppnar på morgonen är det många som ringer. Ibland kan det vara sjuka patienter som man tycker borde ha fått hjälp redan kvällen innan, men som inte har fått det. Då vill vi gärna hjälpa till. Men ibland måste vi hänvisa vidare, och då hänvisar vi ofta till de större djursjukhusen i Stockholm eller till Strömsholm, säger Emelie Svensson.

Veterinären vittnar också om att veterinärbristen i Uppsala även påverkar närliggande veterinärverksamheter.

– Det sprider det sig neråt till mindre kliniker. När de inte tar de svåra Uppsala-patienterna så åker de till Stockholm och Västerås, dit vill vi också gärna skicka några av våra svårare patienter, säger Emelie Svensson och fortsätter:

– Är det något man skulle vilja förmedla till Enköpingsborna är det att man ska söka vård i tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!