Gränsen för den tillåtna mängden hälsofarligt PFAS i dricksvatten blir hårdare om två år. I dagsläget får dricksvattnet innehålla 90 nanogram PFAS per liter. Från 1 januari 2026 kommer gränsen sänkas markant, då dricksvattnet endast får innehålla 4 nanogram PFAS per liter.
I Enköping har kommunen genomfört mätningar i vattentäkterna där man hämtar dricksvatten till kommunens invånare. Sedan 2021 har tre prover visat att man varit över det nya gränsvärdet som börjar gälla 2026. Proverna som överskridit gränsen har dock varit marginellt över de tillåtna värdena.
– När vi fick information om den nya lagstiftningen var på gång insåg vi att gränsvärdet inte mäts där man tar vattnet, utan ute hos användare. Det hade vi inte mätt tidigare, utan det har vi börjat mäta nu. Vi har tagit prover och analyserat, men vi har inte fått något som detekterats ute hos användare, säger Anna Johansson, va-chef på Enköpings kommun.
Är det PFAS-nivårer som är under gränsvärdet eller är det ingenting alls som ni upptäckt?
– Det är värden under detektionsgränsen kan man säga. Det innebär att man inte kan mäta bättre än så, och när vi har mätt hos användare har vi inte hittat något prov som överstigit gränsvärdet.
Från och med 2026 är det vattnet som kommer ut i Enköpingsbornas kranar som inte får innehålla mer än 4 nanogram PFAS. I Enköpings kommun har man alltså inte upptäckt några alarmerande nivåer av de skadliga ämnena i dricksvattnet.
Anna Johansson berättar att man kommer att fortsätta med att kartlägga PFAS-nivåerna i vattnet för att vara under gränsen när den nya lagstiftningen börjar gälla.
– Vi är fortfarande i kartläggningsstadiet gällande de här nivåerna. Under 2024 är planen att fortsätta med provtagningen och utvärdera resultaten och dra slutsatser av det, så att vi är redo och rustade för 2026, säger Anna Johansson.
Fakta: PFAS
PFAS är ett samlingsnamn på 10 000 identifierade ämnen som alla är framställda av människor. Ämnena bryts inte ner fullständigt i naturen, vissa av ämnena bryts inte ner överhuvudtaget.
På flera platser i Sverige har människor utsatts för höga halter av PFAS. I exempelvis Ronneby har man upptäckt att privata brunnar och kommunala vattentäkter förorenats av PFAS.
Att dricka vatten med höga halter av PFAS under lång tid misstänks öka risken för negativa hälsoeffekter.
Källa: Kemikalieinspektionen